Oszkár
20 °C
29 °C

Nem lesz egykulcsos szja

2004.03.10. 10:28
Egy tervezet húsz százalék körüli szja-val számol, de az MSZP inkább az adókedvezményeket rostálná át, az SZDSZ vezető politikusai pedig a kétkulcsos szja-t támogatnák.
Egyelőre csak kezdeti szinten folyik a jövő évi adóváltoztatások előkészítése, az SZDSZ azonban parlamenti vitanapot fog kezdeményezni az adók csökkentéséről. Csillag István jelezte: tárcája az iparűzési adó felváltására tesz javaslatot, és az egykulcsos szja bevezethetőségének előnyein gondolkozik. Az SZDSZ azonban a párt választási programjában is szereplő kétkulcsos szja-ra tesz majd javaslatot. Ennek iránya ma a 18 és a 36 százalék.

Egy kulcs, a három helyett

Ebben a ciklusban fel sem merülhet Magyarországon az egykulcsos szja - mondták a szocialisták, bár hozzátették, politikai döntés még nem született, de ez látszik körvonalazódni, s a döntésre ebben a hónapban sor kerül. Ám tény az is, hogy ennek gazdasági hátterét még nem számolta ki senki. A nyári koalíciós vitában csupán ötletként fordult elő, hogy 25 százalék körüli kulcs váltaná fel a most meglévő hármat, ám ez csak egy volt a PM által számolt különféle variációból. A "politikai környezet" egyébként azt kívánná meg, hogy az egykulcsosra való áttéréssel együtt szűnjenek meg az adókedvezmények is, s legalább húsz százalékosnak kellene lennie a kulcsnak.

Még decemberben az azóta leköszönt pénzügyminiszter, László Csaba egy interjúban elmondta: a tárca 23 százalékos adókulcs mellett látja megvalósíthatónak a jelenlegi szja-tábla kiváltását.

Akár jól is járhatna

A tárcától időközben kiszivárgott információkból azonban lehet következtetéseket levonni. Erre az évre ugyanis húsz százalék alatti szja-terhelésről számoltak be, ami azt jelenti, hogy az összes kedvezmény megvonásával és húsz százalékos egyetlen kulcs alkalmazásával (a bevételeket tekintve legalábbis) már jól is járna az államkassza.

Napvilágot látott az is, hogy az szja-kedvezmények az idén mintegy 400 milliárd forintot tesznek ki, ami beleillik abba, hogy a 23 százalékos adókulcs a jelenlegi kedvezmények megtartása mellett bevezetendő adókulcs lehetne. Biztos számokról azonban már jó ideje nem lehet beszélni, hiszen a PM az idei adótörvények megalkotása során kifejezetten ügyelt arra, hogy az adóváltozásokat alátámasztó hatástanulmányokat és számításokat a közvélemény ne ismerhesse meg.

Eltitkolt tervezet

Az előző évek gyakorlatával szemben még az Országgyűléshez megküldött törvényjavaslathoz sem csatolták a tervezeteket. Egy biztos: az egykulcsos szja csakis a jelenlegi adókedvezmények teljes körű újragondolásával együtt vezethető be. Ellenkező esetben ugyanis éppen a magas jövedelműeket preferálná, vagyis a jelenleginél kevésbé igazságos helyzetet teremtene.

Nem csak a kedvezmények átdolgozása az egyetlen kerékkötője a személyi jövedelemadó-rendszer egyszerűsítésének. Politikailag ugyanis erős érv az szja-ból úgynevezett helyben maradó rész ügye is. Ez az az összeg, amelyet a helyi önkormányzatok kapnak meg a központi büdzsé helyett. Az idén a helyi önkormányzatok részesedése a személyi jövedelemadóból mintegy 455 milliárd forint lesz - a PM legfrissebb számai alapján. Nem véletlen, hogy a másik téma adóreformügyben éppen a helyi adók rendszerének megreformálása.

Regionális adó

A PM politikai államtitkára, Veres János éppen arról számolt be tegnap a Napi Gazdaság konferenciáján, hogy megkísérelnék regionális szintre terelni az iparűzési adót, és még fut az a javaslat is, mely a jelenlegi bevételalapról a társasági adóval azonosan, nyereség után fizetendő adóvá tenné azt.

Medgyessy Péter miniszterelnök is határozottan nyilatkozott adózási elképzeléseiről a tegnapi konferencián. Mint elmondta, ő készen áll az adórendszer átalakítására. A miniszterelnök szerint ez a társasági, vállalkozási adóterhek csökkentésére irányulhat, az szja-nál és az ehhez kapcsolódó transzfereknél pedig a rendszer igazságosabbá tétele felé mozdulhat el. Megerősítette, hogy az iparűzési és a társasági adó csökkentését reálisnak tartja, ám az áfáét nem.