Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vágja ki a szőlőjét, jól megfizetik

2007.05.24. 08:03
Az Európai Bizottság (EB) a közös agrárpolitika reformján belül ismét átalakítaná a bortermelés támogatásának rendszerét is, ám a legfrissebb hírek szerint a tavalyi tervekben szereplőnél kevesebb szőlőt fenyeget a kivágás veszélye.

Ha elfogadják a bortermelés támogatásának átalakítását célzó reformterv új változatát, a korábban tervezett területnek csak a felén vágatná ki a szőlőtőkéket az Európai Unió. A Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztos által készített tervezet új verziója öt év alatt 200 ezer hektárral csökkentené az unió országainak összesen 3,4 millió hektárnyi szőlőtermő területét; az eredeti elképzelés 400 ezer hektáros mínusszal számolt.

1,3 milliárd euró visszafogásra

A várhatóan 2008 augusztusától életbe lépő új rezsimben az évi 1,3 milliárd euró támogatás zömét a bortermelés visszafogására fordítanák. Az első évben 60 ezer hektárral akarják szűkíteni a termőterületet: ekkor a szőlősgazdák 7 ezer eurót kapnának minden olyan hektár után, amelyen kivágják a tőkéket (utána fokozatosan csökkenne a támogatás, vagyis érdemes lesz minél előbb csákányt ragadni). Minden nem jóváhagyott szőlőfajtát ki kellene vágni, illetve a megmaradókból csak magánhasználatra lehetne bort készíteni.

A tervezet ismét meghosszabbítaná, ezúttal 2013-ig, az új ültetvények telepítésének tilalmát (a határidő most 2010). Az EU összes országában megtiltanák, hogy cukorral javítsák fel a bor minőségét; a mediterrán országokban ma is csak mustsűrítményt lehet e célra használni, a hűvösebb Ausztriában vagy Luxemburgban azonban répa- vagy nádcukorral is rá lehet segíteni az alkoholtartalomra. Nem engedélyeznék az uniós és unión kívüli mustok és borok keverését sem.

A mostani, kevesebb kivágással számoló elképzelést a korábbinál megértőbben fogadták az érzékenyen érintett dél-európai országok: a portugál mezőgazdasági miniszter, Jaime Silva Mainzban egyenesen úgy fogalmazott, hogy az új javaslatok alapján könnyebb lesz kompromisszumra jutni. Silva hozzáállása azért is érdekes – túl azon, hogy országa nagy bortermelő –, mert a második félévben Portugália lesz az unió soros elnöke. A mostani elnök, Németország illetékes minisztere, Horst Seehofer kevesebb megértést mutatott: nem túl racionális dolog szőlőtőkéket kiirtani akkor, amikor növekszik az Európába irányuló borimport – jelentette ki újságírók előtt –, ez nem az a megoldás, amit egy reformtól várunk.

A minőségre mennek

A borkérdés azért kiemelt fontosságú, mert az Európai Unió a világ vezető borexportőre, -importőre és -fogyasztója. A globális termelés több mint 60, a fogyasztás kevesebb mint 60 százaléka jut az unióra, amelynek tagja a világ három legnagyobb bortermelője, Franciaország, Olaszország és Spanyolország.

Az elmúlt öt évben (Románia és Bulgária csatlakozása előtt) évi 178 millió hektoliter volt az unió bortermelése. Ez az EU teljes mezőgazdasági termelésének mintegy 5 százaléka. A minőségi borok termelése 40 százalékkal nőtt az utóbbi tíz évben, az elmúlt három évben (augusztus-júliusi periódusokban számolva) ezek adták a az uniós termelés 40 százalékát. Az olcsóbb chilei, ausztráliai és egyesült államokbeli borok főleg az asztali boroknak támasztanak erős versenyt.