Konrád
8 °C
26 °C

Péterfalvi: Ne adjanak számlát!

2003.04.15. 15:16
Az adatvédelmi biztos kedden közleményben figyelmeztette a kereskedőket, hogy az a ma hatályba lépő pénzügyminiszteri rendelet, amely alapján a kereskedőnek egy meghatározott limit felett akkor is számlát kell adnia, ha a vevő nem kéri, alkotmányellenes. Péterfalvi Attila az Alkotmánybírósághoz fordul.
A közlemény szerint László Csaba pénzügyminiszter annak idején a törvényi kötelezettség ellenére az adatvédelmi biztos véleményének kikérése nélkül adta ki a rendeletet. Az adatvédelmi biztos a Magyar Közlönyből értesült a rendeletről, majd március elején levélben hívta fel a pénzügyminiszter figyelmét arra, hogy az ellentétes az adatvédelem alkotmányos követelményeivel, mivel a számla kiállításához szükséges személyes adatok kötelező kezelésére törvény is csak kivételesen adhat felhatalmazást, miniszteri rendelet nem.

Elkérni és tárolni az adatokat

Péterfalvi Attila felidézi: a számla kiállításához magánszemélyként vásárló személyek esetében név- és lakcímadatra van szükség, a rendelet végrehajtása során ezeket az adatokat a kereskedőknek el kellene kérniük a vevőktől, és azokat tárolniuk kellene. A személyes adatok kötelező gyűjtése, tárolása - függetlenül attól, hogy azt milyen célból és milyen módon teszik - adatkezelésnek minősül, amelyet kötelezően csak törvény rendelhet el.

Módosítást kért

Ezért az adatvédelmi biztos - törvényben biztosított jogával élve - felkérte a minisztert, hogy a rendeletet módosítsa, azt azonban a tárca vezetője nem teljesítette - jegyzi meg Péterfalvi Attila.

Súlyos következmények

Az adatvédelmi biztos a közleményben tájékoztatja a kereskedőket, hogy a magánszemélyként vásárló személyek hozzájárulása, illetve törvényi felhatalmazás nélkül folytatott adatkezelés jogellenesnek minősül, amelynek súlyos következményei lehetnek. Felhívja a magánszemélyek figyelmét, hogy személyes adataik vásárláskor való kiszolgáltatásával azok védelméről indokolatlanul mondanak le, ezzel személyes integritásukat veszélyeztethetik. Péterfalvi Attila arról is tájékoztatja a közvéleményt, hogy a kereskedők nem ellenőrizhetik a vevők személyazonosságát.

Az adatvédelmi biztos a rendelet megsemmisítése érdekében az Alkotmánybírósághoz fordul.