Mátyás
-6 °C
1 °C

Alkotmányellenes a számlarendelet

2003.07.01. 13:12
Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta azt a pénzügyminisztériumi rendeletet, amely előírja, hogy az eladó meghatározott esetekben köteles a vevő szándékától függetlenül minden 50 ezer forint feletti vásárlásnál áfás számlát kiállítani - írja a Népszabadság. A taláros testület a döntéssel egyidejűleg megsemmisítette az inkriminált jogszabályt.
A testülethez Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman fordult indítványban. Úgy vélekedett ugyanis, hogy a rendelkezés megsérti az alkotmány személyes adatok védelmét garantáló, valamint a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló passzusait. Az AB ezzel egyetértett, a jogszabályt alkotmányellenesnek találta és megsemmisítette.

Sérültek volna a személyiségi jogok

A háromtagú alkotmánybírósági testület határozatában megalapozottnak találta Péterfalvi Attila megállapításait - olvasható a Népszabadságban. Mint a testület tagjai az interneten is hozzáférhető határozatban kifejtik: "az alkotmány 59. paragrafusában biztosított személyes adatok védelméhez való jognak az a tartalma, hogy mindenki maga rendelkezik személyes adatainak feltárásáról és felhasználásáról. Személyes adatot felvenni és felhasználni tehát általában csakis az érintett beleegyezésével szabad; mindenki számára követhetővé és ellenőrizhetővé kell tenni az adatfeldolgozás egész útját, vagyis mindenkinek joga van tudni, ki, hol, mikor, milyen célra használja fel az ő személyes adatait".

Bosszúságot okozott a rendelet

Eszerint a gazdasági szféra szereplőinek az életét nem bonyolítja az a rendelkezés, miszerint esetenként az 50 ezer forint feletti vásárlásnál számlát kell kibocsátaniuk. A kereskedők örömmel fogadták az adatvédelmi ombudsman győzelmének hírét.

"Maximálisan egyetértünk az Alkotmánybíróság döntésével, hiszen a pénzügyi tárca rendelete betarthatatlan és fölösleges bosszúságot okozott a kereskedőknek és a vásárlóknak" - nyilatkozta a Népszabadságnak Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetsége (Kisosz) ügyvezető elnöke.

A szakember a napilapban elmondta, a kereskedők a jogszabály előírásainak megfelelően jártak el, ami több helyen a pénztárnál álló sorok meghosszabodását és idegeskedést okozott. Arról azonban a Kisosznál nem tudnak, hogy az adóhatóság bárhol ellenőrizte volna, hogy a boltok betartják-e a Pénzügyminisztérium rendeletében foglaltakat.

A feketekereskedelem ellen nem véd

"Két dolog miatt tiltakoztunk a rendelet hatálybaléptetése ellen. Egyrészt a jogszabály túl bürokratikusra sikeredett, másrészt pedig nem érte volna el valódi célját, a feketekereskedelem visszaszorítását" - fogalmazott Vámos György a Népszabadságban. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára úgy látja, eredményesebb volna, ha a vámeljárások szigorításával és a nyugtaadási kötelezettség fokozottabb ellenőrzésével az utcán engedély nélkül árusítókra és az alulvámolt termékeket importálókra koncentrálnának a hatóságok.