József, Bánk
-6 °C
0 °C

Bankszámlakínálat fiataloknak

2005.02.24. 08:33
Sok pénzintézetek ajánl fiatalabb ügyfeleinek speciális számlakonstrukciót, az ezzel kapcsolatos költségek összértéke azonban mintha egyáltalán nem igazodna a megszólítottak alacsonyabb jövedelmi viszonyaihoz.
A bankok versengenek egymással a lakáshitel-igénylőkért, hiszen ők azután évtizedekig biztos ügyfelet jelentenek. Hasonló elgondolásból lehetne fontos a fiatalabb korosztály. Csakhogy: míg a lakáshitelt felvevők esetében előírható a "helyben maradás" (kötelező a kölcsönt helyi számáról törleszteni), ugyanez csak azoknál a fiataloknál oldható meg, akik diákhitelt vesznek fel. Mindez pedig jól tükröződik a kondíciókon is.

Kis felvétellel nagyon drága az ATM

A diák, student és egyéb elnevezésű számlakonstrukciók esetében persze a havi díj szinte mindenütt igen alacsony, ezért a szülők először döbbenten állhatnak: hogyan tudott gyermekük ilyen vaskos banki költségre szert tenni. A dolog nyitja általában a készpénzfelvétel. Az iskolások ugyanis normális esetben sokszor kis összegekért keresik fel a bankjegykiadó automatákat (ATM), ezt pedig - tisztelet a kivételnek - kevéssé veszik figyelembe a pénzintézetek.

Az elrettentő példa az OTP Bank, ahol a gyerekeknek kínált készpénzfelvételi kedvezmény egyenesen paródiának tűnhet. A pénzintézet kondíciós listája szerint ugyanis a Junior számla - hét év alatti - tulajdonosainak havi két pénzfelvét ingyenes a bankfiókban. Az idősebbek, ha nem elég figyelmesek (ami cseppet sem meglepő egy tini esetében) akár 500 forintot is fizethetnek alkalmanként. A legnagyobb magyar bank ennyit számít fel minden idegen ATM használatáért (az Euronettel kötött kedvezményes szerződés már rég megszűnt, bár akad, aki még ma is azt hiszi, ha ilyen jelzésű automatát keres fel, nem jár annyira rosszul).

Mobil trükk

Ilyen szempontból a legjobb ajánlat az Általános Értékforgalmi Banké (ÁÉB): hat pénzfelvét díjtalan, miközben nem számítanak fel semmit a számlavezetésért sem, és első évben a kártya is ingyenes. A VISA elektron plasztik ezután évi ezer forintba kerül, ami önmagában nem is lenne baj, de a pénzintézet külön vezeti a kártyaszámlát, 100 forint havidíjért. Mindez talán még mindig az elviselhető kategóriába tartozik, a szülő mégis megbánhatja, ha csemetéje ÁÉB számlával rendelkezik. Ennek oka pedig a mobilbank (e nélkül pedig magára valamit is adó gyerek nem létezhet). Ennek ugyanis havi előfizetési díja is van, plusz minden egyes rövid szöveges üzenet (sms) pénzbe kerül. Hasonló gyakorlatot követ az Inter-Európa Bank (IEB) és a Budapest Bank (BB) is. Az sms-eket egyébként még a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) - amelynek számlamegoldását mi roppant vonzónak találtuk - sem mindig adja ingyen.

Zsebpénzre nem adnak

A gyerekek igényeihez igazodást illetően más területen is akadnak gondok. Miközben ugyanis a bankoknak (és persze a gazdaság egészének is) elemi érdeke lenne a felnövő nemzedék takarékoskodásra szoktatása, a diákszámlák esetében a leköthető minimumösszegek sokszor annyira magasak, hogy gyerek legyen a talpán, akit ez spórolásra ingerel. Az ilyen szempontból kirívó feltételeket elváró HVB Bank persze tulajdonképpen nem sorolható ide, hiszen az úgynevezett Karrier-program egyáltalán nem az iskolásoknak szól. Kérdés persze, hogy a fiatal pályakezdők számára a 250 ezer forint nem számít-e ugyanolyan soknak, mint a tanulóknak, mondjuk, a 20 ezer.

A bankok egy része egyébként találékonyan a megtakarításokból is további (a kamatokban érvényesítetten túlmenő) sápot igyekszik húzni. Gyanítjuk ugyanis, hogy nem lehet más oka a külön megtakarítási számlák létrehozásának. Mégoly alacsony összeghatár esetén sem gondoljuk persze, hogy életszerű: a diákok hada rohan forintjait bankba tenni, lekötni. Nyilvánvaló, hogy energiáik nagyobb részét - sok felnőtthöz hasonlóan - arra fordítják, hogy pénztárcájukhoz mérten óriási vágyaikat valahogy minél hamarabb kielégíthessék. A saját jövedelem nélküli korosztály önmagában nem ösztönzi túlzottan a bankokat pénztáraik megnyitására, de a diákhitel (a cikk elején említett okból) más kategóriába tartozik. Szinte minden pénzintézet igyekszik valamilyen csábítást bevetni a diákhiteles ügyfelekért. Még az egyébként külön diákszámla-konstrukciót nem alkalmazó CIB Bank is hirdetett erre az esetre kedvezményt: hat hónapon keresztül veheti igénybe a tanuló a mobilbanki számlafigyelő rendszert. Ez automatikus sms-t jelent a számlamozgásokról, a terhelésekről és a jóváírásokról egyaránt. Az amúgy sem túl nagyvonalú ajánlat értékét némiképp csökkenti, hogy előbbi jelenleg a bank minden ügyfele számára díjtalan.

Szép körítések

Arra, hogy a pénzintézetek brilliánsan tudják termékeiket tálalni, több példa is akad. Szinte mindenütt óriási lelkesedéssel ismertetik például, hogy a kártyás vásárlás az adott konstrukcióban ingyenes. Ez pedig (reméljük, nem csak egyelőre) minden egyes - banktól és terméktől, de még a kártya típusától is függetlenül - plasztikköltés során így van. Az Erste Bank és az IEB hasonlóan díjtalan telebanki (utóbbi emellett netbanki) szolgáltatással kecsegteti a diákokat, miközben ez ma még a pénzintézet összes folyószámlás magánügyfelének kijár. A legviccesebb persze, ha a bank hangsúlyozza: a számlán lehet tartani és fogadni pénzt, de az onnan ki is vehető.