Gerzson
-3 °C
3 °C

Hirdetése buktatja le a számlagyárost

2006.03.06. 08:20
Nem tartozik az APEH-nél a kiválasztási módszerek közé a sajtófigyelés. Az utóbbi években mégis egyre többet hallani olyan esetekről, hogy újságcikk, illetve hirdetés alapján buktattak le adócsalókat az APEH revizorai.
Illegális gazdasági tevékenységgel kapcsolatos hirdetések már röviddel a rendszerváltást követően terjedni kezdtek. Az utóbbi időszakban mégis erőteljesebbé vált a jelenség, nem beszélve arról, hogy időközben az internet is megnyílt a számlahamisítást vagy aránytalanul olcsó termékeket hirdető gazdálkodók, magánszemélyek előtt - mondta lapunknak Juhász István, az APEH szakmai elnökhelyettese.

A hatóság munkatársai nemcsak a sajtótermékeket és a plakátokat figyelik, vizsgálják a hirdetési újságokat, az utcán található szórólapokat és az internetet is. Juhász szerint a feketegazdaság nem elhanyagolható része jelenik meg ezeken a fórumokon, ahol jellemzően egyértelmű tartalommal teszik közzé a kínált szolgáltatásról, árucikkről szóló információkat. Ezek alapján többnyire meglepetésszerűen lépnek fel a revizorok, például vásárlóként jelentkeznek, megbeszélnek egy találkozót a hirdetővel, majd az adózó egyéb "üzleti eszközeit" is megvizsgálják.

Gyanús lehet, ha huzamos ideig aránytalanul magas, 50-70 százalékos kedvezménnyel hirdetnek bizonyos árucikkeket, de több számlagyárat is lebuktattak már hirdetés alapján a hatóság revizorai. Információink szerint a hirdetési újságokban vagy az interneten nem éppen profizmusukról híres számlagyártók reklámozzák "problémamegoldó" tevékenységüket. Ilyen eszközökkel tehát leginkább azokat a bűnelkövetőket lehet elkapni, akik hamisított bélyegzővel számlatömböket töltenek ki, és a fiktív, le nem könyvelt számlákat 10-15 százalékos áron értékesítik, s az esetek nagy részében gyorsan el is tűnnek.

A nagy pénzek a "jól szervezett" fiktív számlázás mögött rejlenek, ahol olyan tevékenységről állítanak ki számlát, amely - akár mintadarabok bemutatásával - a hatóság előtt bizonyíthatóan megvalósulhatott volna, s a lekönyvelt számla másodpéldányai is megtalálhatók egy legálisan működő vállalkozás kimenő számlái között, ráadásul banki tranzakció is követi a műveletet. Ilyen esetekben jellemzően az áfát nyeri a számla kibocsátója, ami egyben azt jelenti, hogy az idei forgalmiadó-csökkentéssel kevésbé számít jó üzletnek a fiktív számlázás.