Jusztina
3 °C
16 °C

Számlatömböket loptak el

2008.03.05. 13:50
Két, a Pátria Nyomdában előállított számlatömb eltűnt, ezért azok beszerzése, értékesítése tilos. A két tömbből összesen 25 ezer számlát lehet kiadni, így kis tételekkel operálva is milliárdos adócsalásra lehetnek alkalmasak.

A Pátria Nyomda Zrt. által előállított, alábbi sorszámú számlatömbök elvesztek, azok használata - bűncselekmény alapos gyanúja miatt - érvénytelen, áll az APEH közleményében. Az AC7S-Q485001 - AC7S-Q500000, és az AC7S-Q565001 - AC7S-Q575000 sorszámtartományú számlatömbökről van szó.

Amennyiben ilyen tömbökkel rendelkeznek, illetve ha ilyen tömbökről tudomással bírnak, akkor azt minden esetben jelezzék a gyártó nyomda és az állami adóhatóság felé, kéri az adóhivatal. A fenti sorszámtartományba illő számlatömbök nem forgalmazhatók, azok beszerzése, értékesítése tilos. A fenti sorszámú számlák kiállítása, illetve befogadása az APEH sorszámot tartalmazó nyomtatványokról szóló jogszabály előírásainak megsértését jelenti, ezért a bizonylatok felhasználásuk esetén nem minősülnek adóigazgatási azonosításra alkalmasnak.

Mint beszámoltunk róla, idén év elejétől csak az adóhivatal által kijelölt sorszámtartományú nyugta és számla kibocsátása, illetve befogadása a jogszerű. Az új típusú számlatömböket, és azt, hogy az APEH nyilvántartja az általa kijelölt sorszámtartományokat, az ihlette, hogy korábban ennek hiányában burjánzott a számlahamisítás, fiktív számlák előállítása.