Huba
17 °C
33 °C

Hárommilliárdos számlagyárat fogtak

2007.02.06. 08:00
Újabb számlagyár bukott le. A vám- és pénzügyőrség egy hétfőn befejezett akcióval egy olyan csoportot számolt fel, amely 3,1 milliárd forint értékben állított ki számlát. A becslések szerint 700 millió forintnyi áfa nem fizetést okoztak ezzel a költségvetésnek.

A vám- és pénzügyőrség nyomozó szolgálata egy hétfőn befejezett akcióval felszámolt egy „számlagyárat” működtető bűnözői csoportot – közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága. A nyomozás eddigi adatai szerint a csoport 3,1 milliárd forint értékben állított ki fiktív számlákat közel száz vállalkozás részére, amivel legalább 700 millió forintos áfakiesést okoztak a költségvetésnek.

Az akció során a csoport hat tagját vették őrizetbe a pénzügyőrség nyomozói. A VPOP munkatársai a helyszíneken talált 5 millió forint készpénzt lefoglalták, illetve zárolták a gyanúsítottak bankszámláit. A pénzügyőrség az ügyhöz kapcsolódva továbbra is folytatja a nyomozást.

A hatóságok tavaly nem, ám a korábbi években rendszeresen lepleztek le számlagyárakat. Egykor még Veres Jánossal is üzleti kapcsolatban volt az a Kabai Károly, akinek számlagyári ügyei 2005. novemberében láttak napvilágot, és akit különösen nagy értékű adócsalással vádoltak emiatt.

Nem független a szocialistáktól az oszág eddigi legnagyobb hasonló botránya sem: a vecsési számlagyár ügyében előzetes letartóztatásba helyezték a szocialista párt települési elnökét is. Tokics Péter és 52 társa ellen adócsalás miatt emeltek vádat, mivel 1997-től az egész országra kiterjedő, fiktív cégekből álló hálózatot hoztak létre és működtettek azért, hogy jutalék fejében valótlan tartalmú számlákat bocsássanak ki. Ügyükben a büntetőper tavaly májusban kezdődött el.