Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Hárommilliárdos számlagyárat fogtak

2007.02.06. 08:00
Újabb számlagyár bukott le. A vám- és pénzügyőrség egy hétfőn befejezett akcióval egy olyan csoportot számolt fel, amely 3,1 milliárd forint értékben állított ki számlát. A becslések szerint 700 millió forintnyi áfa nem fizetést okoztak ezzel a költségvetésnek.

A vám- és pénzügyőrség nyomozó szolgálata egy hétfőn befejezett akcióval felszámolt egy „számlagyárat” működtető bűnözői csoportot – közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága. A nyomozás eddigi adatai szerint a csoport 3,1 milliárd forint értékben állított ki fiktív számlákat közel száz vállalkozás részére, amivel legalább 700 millió forintos áfakiesést okoztak a költségvetésnek.

Az akció során a csoport hat tagját vették őrizetbe a pénzügyőrség nyomozói. A VPOP munkatársai a helyszíneken talált 5 millió forint készpénzt lefoglalták, illetve zárolták a gyanúsítottak bankszámláit. A pénzügyőrség az ügyhöz kapcsolódva továbbra is folytatja a nyomozást.

A hatóságok tavaly nem, ám a korábbi években rendszeresen lepleztek le számlagyárakat. Egykor még Veres Jánossal is üzleti kapcsolatban volt az a Kabai Károly, akinek számlagyári ügyei 2005. novemberében láttak napvilágot, és akit különösen nagy értékű adócsalással vádoltak emiatt.

Nem független a szocialistáktól az oszág eddigi legnagyobb hasonló botránya sem: a vecsési számlagyár ügyében előzetes letartóztatásba helyezték a szocialista párt települési elnökét is. Tokics Péter és 52 társa ellen adócsalás miatt emeltek vádat, mivel 1997-től az egész országra kiterjedő, fiktív cégekből álló hálózatot hoztak létre és működtettek azért, hogy jutalék fejében valótlan tartalmú számlákat bocsássanak ki. Ügyükben a büntetőper tavaly májusban kezdődött el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?