György
14 °C
24 °C

Százezren buknak a szolidaritáson

2006.11.03. 08:04
Az adóhivatal adatai szerint legalább mintegy százezer magánszemélyt érinthet a négyszázalékos különadó. Az érintettek átlagosan közel negyedmillió forintot buknak jövőre - igaz, az szja némileg kompenzál.

Az évi 6 748 850 forint feletti összevont jövedelemmel rendelkezőket terheli jövőre a 4 százalékos szolidaritási különadó. Az adófizetési kötelezettséget végül nem fix összeghez, hanem a nyugdíjjáruléknál érvényesíthető járulékplafonhoz kötötték.

Annak összegét – a költségvetési törvényjavaslat általános indoklása szerint – a tervezett bruttó átlagkereset-növekedéssel számolva 2007-ben 6,69 százalékponttal, napi 18 490 forintra emeli a kormány. Idén mindössze 5,41 százalékponttal növelték a felső határt, jövőre tehát tovább szélesítik a járulékfizetés alapját.

Tavaly 97 ezren voltak hatmillió fölött

Az APEH adatai szerint tavaly több mint 97 ezer magánszemély összevont éves adóalapja haladta meg a 6 millió forintot, az átlagos keresetnövekedést is figyelembe véve tehát legalább ennyi embert érinthet a négyszázalékos különadó.

Utóbbiból a kormány 17,9 milliárd forintra számít jövőre, vagyis az érintettek éves szinten átlagosan 224 ezer forintot buknak majd a szolidaritáson. A veszteséget némileg kompenzálja, hogy jövőre 1 millió 550 ezer forintról 1,8 millióra nő a 18 százalékos szja-kulcshoz kapcsolódó sávhatár, ami éves szinten 27 ezer forint pluszt jelent a járulékplafon felett keresőknek.

A havi 618 654 bruttó jövedelemmel rendelkezők pozícióját a Napi Gazdaság számításai szerint emiatt érinti a különadó, a kevesebbet keresők pedig még nyernek is a sávszélesítésen. A szolidaritási adóval érintettek nettó jövedelme viszont a szeptemberi, illetve a jövő januári járulékváltozások miatt csökken.

Az 563 ezer forintos bruttó jövedelemmel rendelkezők pénztárcájában idén januárhoz képest 20 500 forinttal, szeptemberhez képest pedig 6400 forinttal lesz kevesebb. A veszteség a kereset növekedésével arányosan nő, 800 ezer forintos havi jövedelem esetén idén januárhoz képest meghaladja a 38 ezer forintot.