Szilvia
5 °C
16 °C

Tizenötezer egy éjszakáért

2005.08.08. 10:43
Júliusban is, az év első hét hónapjában is dinamikusan nőtt a szállodai vendégforgalom és a szobaár - derül ki a KSH hétfőn közzétett jelentéséből. A szállodai szobák átlagára 15 100 forint volt a múlt hónapban, az ötcsillagos hotelekben ennek kétszeresét is elkérték egy éjszakáért.
A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a szállodák foglaltsága az első hét hónapban 57,9 százalékos volt úgy, hogy júliusban idén először meghaladta a mutató a hetven százalékot. A fővárosi három-, négy- és ötcsillagos szállodák az átlagot meghaladó 73,7-79,7 százalékos foglaltsági mutatóról számoltak be.

Néptelen Balaton

Ugyanakkor továbbra sem megy jól a balatoni szállodáknak. Bár júliusban mind a négy-, mind a háromcsillagos hotelek foglaltsági mutatói jelentősen javultak júniushoz képest, a kép így is meglehetősen lehangoló. A négycsillagos házakban 60,9 százalék volt a júliusi foglaltsági arány, igaz, májusban és júniusban még az ötven százalékot sem érte el ez a mutató, amely az első hét hónapban mindössze 46,3 százalékos.

A háromcsillagos balatoni hotelek eredménye jobb volt: júliusban a kifejezetten jó 75,5 százalékos, az első hét hónapban azonban csupán 45,3 százalékos foglaltságról számolhattak be. A vendégek száma júliusban 1,9 százalékkal volt magasabb a tavalyinál a négy-, 5,6 százalékkal a háromcsillagos házakban. Az első hét hónapban ugyanakkor csökkent a vendégszám: a magasabb kategóriájú szállókban a tavalyinál 4,1 százalékkal, az alacsonyabb kategóriájúakban 1,8 százalékkal volt kevesebb vendég.

Négycsillagos átlagáron

Az országos összesített adatok szerint emelkedett a vendégszám: júliusban 6,5 százalékkal, az első hét hónapban 5,7 százalékkal többen szálltak meg hotelekben, mint tavaly. A fővárosi szállodák forgalma 5,3-8,8 százalékkal volt magasabb a múlt hónapban, mint tavaly júliusban. Igaz, a júliusi vendégszám-növekedést részben magyarázhatja, hogy a klasszikusan nagy forgalmat eredményező Forma-1-es versenyt erre a hónapra hozták előre.

A forgalombővülés annak ellenére következett be, hogy a szállodák jelentősen emelték áraikat. Júliusban 32,9 százalékkal volt magasabb az országos átlagár, mint egy évvel korábban. A fővárosi ötcsillagos házakban csaknem másfélszeresére nőtt egy éjszaka ára, ami így 34 125 forint volt júliusban.

Az országos átlag ennek kevesebb, mint fele, 15 088 forint volt. Ezzel lényegében már a fővárosi négycsillagos házak szobaára is megegyezett (15 201 forint), így a szobaárak drasztikus emelkedéséhez egyértelműen a legmagasabb kategóriájú hotelek drágulása vezetett. A balatoni négycsillagos szobák árai alig maradtak el a fővárosi négycsillagosokétől (14 865 forint). Háromcsillagos fővárosi szállodákban már tízezer forint alatt (9759 forint) volt az átlagos szobaár, míg a Balatonnál 7674 forint.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?