Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Tizenötezer egy éjszakáért

2005.08.08. 10:43
Júliusban is, az év első hét hónapjában is dinamikusan nőtt a szállodai vendégforgalom és a szobaár - derül ki a KSH hétfőn közzétett jelentéséből. A szállodai szobák átlagára 15 100 forint volt a múlt hónapban, az ötcsillagos hotelekben ennek kétszeresét is elkérték egy éjszakáért.
A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a szállodák foglaltsága az első hét hónapban 57,9 százalékos volt úgy, hogy júliusban idén először meghaladta a mutató a hetven százalékot. A fővárosi három-, négy- és ötcsillagos szállodák az átlagot meghaladó 73,7-79,7 százalékos foglaltsági mutatóról számoltak be.

Néptelen Balaton

Ugyanakkor továbbra sem megy jól a balatoni szállodáknak. Bár júliusban mind a négy-, mind a háromcsillagos hotelek foglaltsági mutatói jelentősen javultak júniushoz képest, a kép így is meglehetősen lehangoló. A négycsillagos házakban 60,9 százalék volt a júliusi foglaltsági arány, igaz, májusban és júniusban még az ötven százalékot sem érte el ez a mutató, amely az első hét hónapban mindössze 46,3 százalékos.

A háromcsillagos balatoni hotelek eredménye jobb volt: júliusban a kifejezetten jó 75,5 százalékos, az első hét hónapban azonban csupán 45,3 százalékos foglaltságról számolhattak be. A vendégek száma júliusban 1,9 százalékkal volt magasabb a tavalyinál a négy-, 5,6 százalékkal a háromcsillagos házakban. Az első hét hónapban ugyanakkor csökkent a vendégszám: a magasabb kategóriájú szállókban a tavalyinál 4,1 százalékkal, az alacsonyabb kategóriájúakban 1,8 százalékkal volt kevesebb vendég.

Négycsillagos átlagáron

Az országos összesített adatok szerint emelkedett a vendégszám: júliusban 6,5 százalékkal, az első hét hónapban 5,7 százalékkal többen szálltak meg hotelekben, mint tavaly. A fővárosi szállodák forgalma 5,3-8,8 százalékkal volt magasabb a múlt hónapban, mint tavaly júliusban. Igaz, a júliusi vendégszám-növekedést részben magyarázhatja, hogy a klasszikusan nagy forgalmat eredményező Forma-1-es versenyt erre a hónapra hozták előre.

A forgalombővülés annak ellenére következett be, hogy a szállodák jelentősen emelték áraikat. Júliusban 32,9 százalékkal volt magasabb az országos átlagár, mint egy évvel korábban. A fővárosi ötcsillagos házakban csaknem másfélszeresére nőtt egy éjszaka ára, ami így 34 125 forint volt júliusban.

Az országos átlag ennek kevesebb, mint fele, 15 088 forint volt. Ezzel lényegében már a fővárosi négycsillagos házak szobaára is megegyezett (15 201 forint), így a szobaárak drasztikus emelkedéséhez egyértelműen a legmagasabb kategóriájú hotelek drágulása vezetett. A balatoni négycsillagos szobák árai alig maradtak el a fővárosi négycsillagosokétől (14 865 forint). Háromcsillagos fővárosi szállodákban már tízezer forint alatt (9759 forint) volt az átlagos szobaár, míg a Balatonnál 7674 forint.