Kérjen számlát orvosától, gyógyszerészétől!

2004.07.30. 08:41
Becslések szerint a magánrendelők nyolcvan százalékában nem adnak számlát, ráadásul előfordul, hogy ingyenes ellátásért fizet a beteg.
Csütörtökön tartottak közös megbeszélést az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), az adóhivatal (APEH) és a tisztiorvosi szolgálat (ÁNTSZ) a magánrendelők vizsgálatával kapcsolatban egy új ellenőrzési protokollról. Az eddigi ellenőrzések ugyanis nem voltak sikeresek, mivel az egyes szakhatóságok jogköre korlátozott. A három szervezet közreműködésével azonban a hatóságok több információhoz hozzájuthatnak. Ezzel együtt lehetséges, hogy szükség lesz az adatvédelmi ombudsman hozzájárulására is.

Számlák

Az adóhivatal elsősorban a számlaadási kötelezettség teljesítését vizsgálja majd. Ez részben próbavásárlásokat jelent, amelyre a hivatal költségvetésében külön keret áll rendelkezésre. A számlaadási kötelezettség elmulasztása magánszemély esetében százezer, míg vállalkozás esetében kétszázezer forintos pénzbírságot jelenthet - függetlenül a számla nagyságától.

Egyes számítások szerint a magánpraxisok nyolcvan százalékában felejtenek el számlát adni. Az ÁNTSZ munkatársai elsősorban azt vizsgálják majd, hogy a betegeket megfelelően tájékoztatják-e az árakról. A magánrendelők működési engedélyét a tisztiorvosi szolgálat adja ki, ennek egyik feltétele, hogy a tarifáknak nyilvánosnak kell lenniük.

Eső után

Több olyan magánbejelentés érkezett már, miszerint a páciens csak a kezelés után tudta meg, mennyire mélyen kell pénztárcájába nyúlnia. Az OEP ugyanakkor arra kíváncsi, hogy ezen rendelőkben nem történik-e kettős finanszírozás, miszerint a beteg kifizeti a kezelés költségeit, és az orvos azt a közfinanszírozásban is elszámolja.

Ez legtöbbször laborvizsgálatok esetében fordulhat elő, amikor az orvos a magánrendelőben leveszi a mintát, és a vizsgálatot az OEP terhére végezteti el általában abban a kórházban vagy rendelőintézetben, ahol egyébként dolgozik, ám a vizsgálatot a beteg is kifizeti. Amennyiben erre fény derül, az OEP a közfinanszírozott összeg visszavonását rendelheti el, súlyos szabálytalanságok esetén akár a finanszírozási szerződés felbontását is kezdeményezheti.  • Tippek
  • Hírek