Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kérjen számlát orvosától, gyógyszerészétől!

2004.07.30. 08:41
Becslések szerint a magánrendelők nyolcvan százalékában nem adnak számlát, ráadásul előfordul, hogy ingyenes ellátásért fizet a beteg.
Csütörtökön tartottak közös megbeszélést az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), az adóhivatal (APEH) és a tisztiorvosi szolgálat (ÁNTSZ) a magánrendelők vizsgálatával kapcsolatban egy új ellenőrzési protokollról. Az eddigi ellenőrzések ugyanis nem voltak sikeresek, mivel az egyes szakhatóságok jogköre korlátozott. A három szervezet közreműködésével azonban a hatóságok több információhoz hozzájuthatnak. Ezzel együtt lehetséges, hogy szükség lesz az adatvédelmi ombudsman hozzájárulására is.

Számlák

Az adóhivatal elsősorban a számlaadási kötelezettség teljesítését vizsgálja majd. Ez részben próbavásárlásokat jelent, amelyre a hivatal költségvetésében külön keret áll rendelkezésre. A számlaadási kötelezettség elmulasztása magánszemély esetében százezer, míg vállalkozás esetében kétszázezer forintos pénzbírságot jelenthet - függetlenül a számla nagyságától.

Egyes számítások szerint a magánpraxisok nyolcvan százalékában felejtenek el számlát adni. Az ÁNTSZ munkatársai elsősorban azt vizsgálják majd, hogy a betegeket megfelelően tájékoztatják-e az árakról. A magánrendelők működési engedélyét a tisztiorvosi szolgálat adja ki, ennek egyik feltétele, hogy a tarifáknak nyilvánosnak kell lenniük.

Eső után

Több olyan magánbejelentés érkezett már, miszerint a páciens csak a kezelés után tudta meg, mennyire mélyen kell pénztárcájába nyúlnia. Az OEP ugyanakkor arra kíváncsi, hogy ezen rendelőkben nem történik-e kettős finanszírozás, miszerint a beteg kifizeti a kezelés költségeit, és az orvos azt a közfinanszírozásban is elszámolja.

Ez legtöbbször laborvizsgálatok esetében fordulhat elő, amikor az orvos a magánrendelőben leveszi a mintát, és a vizsgálatot az OEP terhére végezteti el általában abban a kórházban vagy rendelőintézetben, ahol egyébként dolgozik, ám a vizsgálatot a beteg is kifizeti. Amennyiben erre fény derül, az OEP a közfinanszírozott összeg visszavonását rendelheti el, súlyos szabálytalanságok esetén akár a finanszírozási szerződés felbontását is kezdeményezheti.