Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Szlovákia nem lesz többé a térség éltanulója

2006.08.29. 07:39
Az új kormány első ténykedései után Szlovákia várhatóan már nem lesz a külföldi befektetők közép-európai kedvence. A kormány a reformintézkedések visszavonását ígérte, emellett szorosabb ellenőrzés alá vonná a gazdaságot.

A júniusi választások nyomán hivatalba lépett baloldali-populista kormány feje, Robert Fico egyelőre nem váltotta be korábbi fenyegetését, hogy visszavonja az előző kabinet által megvalósított reformokat, amelyeknek nagyban köszönhető, hogy 11 milliárd dollárnyi külföldi működőtőke áramlott be az országba.

A kormány eddig még nem nyúlt a 19 százalékos egykulcsos társasági és személyi jövedelemadóhoz (csak az áfa esetében ígért módosítást), attól is tartózkodott eddig, hogy felduzzassza a jóléti kiadásokat, amit ugyancsak kilátásba helyezett. Első intézkedései azonban – mint a privatizáció leállítása, a külföldi tulajdonban lévő energiacégekkel való konfrontáció, a munka törvénykönyve beígért módosítása, az alkalmazottak elbocsátásának megnehezítése – a Reuters által megszólaltatott elemzők szerint elriaszthatják a további befektetésektől a nyugati cégeket.

A reptérrel kezdődött

A Fico vezette kormány szorosabb ellenőrzés alá szeretné vonni a gazdaságot, amely a második negyedévben nem kevesebb mint 6,7 százalékkal bővült az eddigi kedvező feltételek között, de ezt az ütemet nehéz lesz fenntartani, ha nem jön a külföldi tőke. Az egyik legvitatottabb lépés, hogy nemrég felmondták a pozsonyi repülőtér eladásáról a bécsi repülőteret üzemeltető Flughafen Wien által vezetett TwoOne konzorciummal kötött szerződést, amiért ez utóbbi pert fontolgat.

Ezt követően az energiapiac szorosabb ellenőrzése jegyében tengelyt akasztott a közműcégekkel, köztük elsősorban az olasz Enel tulajdonában lévő szlovák villamos művekkel, valamint a magyar Mol tulajdonában lévő Slovnaft olajcéggel. Ficóék közölték: különadót vetnek ki ezekre, ha a kormány által indokoltnak tartottnál nagyobb mértékben emelik az árakat.

A már lezárult vagy befejezéshez közeledő beruházásokat, így a zsolnai Hyundai/Kia vagy a nagyszombati Peugeot-Citroën autógyárat mindez természetesen már nem érinti, de új zöldmezős projektekre elemzők szerint ezután már nem lehet számítani.

A kormány persze alaptalannak tartja ezeket az aggodalmakat. A külföldi beruházásokkal foglalkozó hivatal, a SARIO a múlt héten közölte, hogy mintegy 150 potenciális projekten dolgoznak, amelyek több milliárd dollárnyi külföldi tőkét hozhatnak az országnak. Egyes kormánytisztviselők azonban már elismerték, hogy a befektetők érzékelhetően óvatosabbá váltak. Elemzők szerint különösen a rugalmas munkaerő-piaci szabályok módosítása lehet elriasztó hatású.

Gyorsult a termelői árak emelkedése

A júniusi 7,1-ről 7,8 százalékra gyorsult a termelői árak növekedése júliusban az energia- és nyersanyagárak folyamatos emelkedése következtében - közölte a pozsonyi statisztikai hivatal. Havi szinten 1,3 százalékos volt a drágulás a júniusi 0,4 százalék után. A feldolgozott olajtermékek árának emelkedése 23,8-ról 21 százalékra mérséklődött, de ez is rendkívül gyors ütemet jelent. A belföldön eladott javak és szolgáltatások ára 9 százalékkal emelkedett éves szinten a júniusi 9,1 után, míg az exportra menő javak árának emelkedése 4,9-ről 6,4 százalékra gyorsult.