Már a Hyundai is aggódik

2004.01.20. 08:32
Szlovákia gazdasági minisztere szerint a belpolitikai válság következtében a külföldi befektetők egy része elfordulhat az országtól.
Szlovákia akár 120 milliárd korona (mintegy négymilliárd dollár) összegű külföldi befektetéstől is eleshet, ha a kormánykoalíción belüli feszültségeket nem sikerül rövid időn belül megoldani - állította Pavol Rusko szlovák gazdasági miniszter. Az elmúlt hetek belpolitikai fejleményeit követően a külföldi befektetők amiatt aggódnak, hogy a reformlépéseket a kormány nem lesz képes olyan ütemben véghezvinni, mint azt eredetileg tervezte - nyilatkozta a gazdasági miniszter.

Több a kételkedő

A legnagyobb kormánypártból, a miniszterelnök vezette kereszténydemokrata SDKÚ-ból a múlt héten kivált hét parlamenti képviselő, ezáltal a Dzurinda-kabinet kisebbségbe került a törvényhozásban. A kivált képviselők, élükön a volt honvédelmi miniszter Ivan Simkóval, közölték: csak abban az esetben támogatják a kormányprogramot, ha lemond a miniszterelnök, aki azonban erre nem hajlandó.

Rusko szerint az ingatag belpolitikai helyzet harminc, már kidolgozott projekttel rendelkező potenciális befektető közül tizenkettőnél olyan aggodalmakat keltett, ami kétségessé teszi szlovákiai letelepedésüket. Úgy tűnik, hogy ami a külföldi befektetők meggyőzését és a reformok folytatását illeti, kezdünk kifulladni - idézte a gazdasági minisztert a SITA szlovák hírügynökség. Rusko szerint a kétkedők között ott van a jelenleg legnagyobb befektetéssel kecsegtető Hyundai is. A miniszter közölte: az 1,5 milliárd dolláros befektetést ígérő autógyár képviselői az elmúlt heti találkozójukon először kérdeztek rá az ország belpolitikai helyzetére.

Minderre rájátszik Szlovákia versenytársa, Lengyelország is: Szlovákia instabilitásával és Vladimír Meciar visszatérésével ijesztgetik a dél-koreai céget - tette hozzá a miniszter. Egy másik, aláírás előtt lévő befektetés esetében a belpolitikai helyzet miatt már későbbre halasztották a tárgyalásokat. A miniszter ennek ellenére szeretné megkétszerezni az idén a külföldi befektetések összegét, amely elérhetné a 2,6 milliárd dollárt. A belpolitikai helyzet bizonytalansága a korona alakulására is negatívan hatott: a szlovák fizetőeszköz, amely az előző hetekben 40,60 korona/euróra erősödött, az elmúlt héten újra gyengülni kezdett.  • Hírek
  • Bankszámla