Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Nem rohannak Szlovákiába a magyar cégek

2006.07.17. 09:42
Magyar sajtóértesülések szerint a kedvezőbb gazdasági környezet ezerszám csalta már Szlovákiába a magyar cégeket - a helyi adóhivatalok statisztikájában ez nem látszik.

A szlovákiai adóhivatali statisztikákban egyelőre nem mutatható ki, hogy tömegével települnének át magyar cégek a szomszédos államba. Magyar sajtóértesülések szerint a kedvezőbb gazdasági környezet ezerszám csalta már át a vállalkozó szelleműeket, a kéznfekvő telephelynek látszó dél-szlovákiai városokban azonban inkább az egy évvel korábbinál kevesebb új vállalkozást regisztráltak idén júniusban, semmint többet. Érezhető többlet csak a komáromi adatokban látszik, de arról sem tudni, hogy a magyaroknak köszönhető-e.

A magyar sajtóban rendre napvilágot látnak olyan értesülések, melyek szerint a szlovákiai egykulcsos társasági adónak, a kedvezőbb és átláthatóbb adórendszernek, az alacsonyabb cégalapítási költségeknek és a rugalmas ügyintézésnek köszönhetően ugrásszerűen megnőtt a Szlovákiába áttelepülő magyar cégek száma - ezt állítólag már ezrekben mérik, 4-5, sőt, 7 ezerről is olvasni.

Helyi vélemények szerint a cégek áttelepülése leginkább a dél-szlovákiai, magyarok által is lakott városokban volna leginkább tetten érhető, például Párkányban, Komáromban, vagy Dunaszerdahelyen. Ám a felsorolt városokban nem érződik a magyar cégek tömeges áttelepülése: az adószakértőknél, pénzügyi tanácsadóknál valóban kopogtatnak érdeklődők, de nagyon nehéz számszerűsíteni a tényleges helyváltoztatás mellett döntőket.

Robert Merva, a Központi Adóigazgatóság (ÚDR) illetékese a pozsonyi Új Szó kérdésére közölte: az adóhivatalok kimutatásáben nem mutatkozik ugrásszerű növekedés, és ez érvényes Dél-Szlovákiára is. A dunaszerdahelyi körzeti adóhivatalban például júniusban 75 új vállalkozást regisztráltak, miközben 2005 júniusában 84-et. Hasonló a helyzet Somorján, Párkányban és Rozsnyón, némi bővülést csak Komárom és Losonc mutat. Lehet, hogy az igazi roham csak most érkezik, mondták a szakértők, de ha a Fico-kormány túlságosan belenyúl az adórendszerbe, akkor lelohadhat a Szlovákia iránti lelkesedés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!