Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem rohannak Szlovákiába a magyar cégek

2006.07.17. 09:42
Magyar sajtóértesülések szerint a kedvezőbb gazdasági környezet ezerszám csalta már Szlovákiába a magyar cégeket - a helyi adóhivatalok statisztikájában ez nem látszik.

A szlovákiai adóhivatali statisztikákban egyelőre nem mutatható ki, hogy tömegével települnének át magyar cégek a szomszédos államba. Magyar sajtóértesülések szerint a kedvezőbb gazdasági környezet ezerszám csalta már át a vállalkozó szelleműeket, a kéznfekvő telephelynek látszó dél-szlovákiai városokban azonban inkább az egy évvel korábbinál kevesebb új vállalkozást regisztráltak idén júniusban, semmint többet. Érezhető többlet csak a komáromi adatokban látszik, de arról sem tudni, hogy a magyaroknak köszönhető-e.

A magyar sajtóban rendre napvilágot látnak olyan értesülések, melyek szerint a szlovákiai egykulcsos társasági adónak, a kedvezőbb és átláthatóbb adórendszernek, az alacsonyabb cégalapítási költségeknek és a rugalmas ügyintézésnek köszönhetően ugrásszerűen megnőtt a Szlovákiába áttelepülő magyar cégek száma - ezt állítólag már ezrekben mérik, 4-5, sőt, 7 ezerről is olvasni.

Helyi vélemények szerint a cégek áttelepülése leginkább a dél-szlovákiai, magyarok által is lakott városokban volna leginkább tetten érhető, például Párkányban, Komáromban, vagy Dunaszerdahelyen. Ám a felsorolt városokban nem érződik a magyar cégek tömeges áttelepülése: az adószakértőknél, pénzügyi tanácsadóknál valóban kopogtatnak érdeklődők, de nagyon nehéz számszerűsíteni a tényleges helyváltoztatás mellett döntőket.

Robert Merva, a Központi Adóigazgatóság (ÚDR) illetékese a pozsonyi Új Szó kérdésére közölte: az adóhivatalok kimutatásáben nem mutatkozik ugrásszerű növekedés, és ez érvényes Dél-Szlovákiára is. A dunaszerdahelyi körzeti adóhivatalban például júniusban 75 új vállalkozást regisztráltak, miközben 2005 júniusában 84-et. Hasonló a helyzet Somorján, Párkányban és Rozsnyón, némi bővülést csak Komárom és Losonc mutat. Lehet, hogy az igazi roham csak most érkezik, mondták a szakértők, de ha a Fico-kormány túlságosan belenyúl az adórendszerbe, akkor lelohadhat a Szlovákia iránti lelkesedés.