Hermina
15 °C
27 °C

Szlovákiában minden adó 19 százalék

2003.10.30. 12:46
A pozsonyi parlament jóváhagyta az egységes, 19 százalékos jövedelemadóról és társasági adóról szóló törvényt. Szlovákiában már korábban 19 százalékosra csökkentették az áfát is. A "három 19-es" januártól lép életbe. A szlovák gazdasági szakemberek és a kormánypárti politikusok az egyszerűsített rendszertől a külföldi befektetések számának növekedését várják - írja a Magyar Hírlap.
Az egyenadó 33 országban működik, mégis ritkaságnak számít. A volt szocialista államok közül elsőként az észtek vezették be, náluk is felpörgette a gazdaság motorját - áll a Magyar Hírlapban. Azokban az államokban, ahol egyenadó működik, a GDP növekedési üteme hosszabb távon kétszeresen meghaladja azon országokét, ahol progresszív adórendszer működik.

Eddig 21 féle jövedelemadó volt

Szlovákiában eddig 21 különféle jövedelemadó létezett, 10-től 38 százalékig terjedtek az adósávok, és 443 fajta jövedelmet tartottak nyilván. Az egyenadó kedvezően érinti a legalacsonyabb és a legmagasabb fizetésűeket, ám némileg kedvezőtlenül hat az átlagkeresetűekre.

A parlament emellett hat százalékponttal, 25-ről 19-re csökkentette a társasági adót. Ezzel külföldi befektetőket szeretnének Szlovákiába csalogatni. Az országnak ugyanis jelentős deficitje van a szomszédos államokhoz képest a külföldi működő tőkében. A Meciar-kormányzatok örökségét mostanra heverte ki Szlovákia.

Nem követendő példa Magyarországnak

Meciar regnálása idején a belpolitikai viszonyok és az átláthatatlan privatizáció (a kormányfőhöz közel állóknak adta el az állami cégeket, melyek azok kiszipolyoztak és továbbadtak) miatt az országot elkerülték a külföldi vállalatok - írja a Magyar Hírlap.

Az 1998-as kormányváltás óta azonban javult a helyzet. Olyan vállalatok telepedtek le Szlovákiában, mint a US Steel, Smasung vagy a Volkswagen.

A magyar gazdaságpolitika számára nem követendő példa a szlovákoké - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Bod Péter Ákos közgazdász. Szlovákia gazdasági lemaradásban van Magyarországhoz képest. Szomszédainknál csak a kilencvenes évek végén kezdődött el nagyobb tőkebeáramlás. Most jóval több tőkét tudnak befogadni, de ez a tartalékuk elfogy lassan.