Erzsébet
1 °C
4 °C

Zöld utat kaptak a szlovákok?

2008.04.29. 12:23
Almunia biztos ugyan intette Pozsonyt a "nem elég ambiciózus" államháztartási konszolidációért, de Szlovákia minden kritériumot teljesít, és ezt várhatóan elismeri a brüsszeli bizottság. Az eurózóna bővítéséről a tagországok kormányai az Európai Bizottság ajánlása nyomán döntenek.

Teljesíti Szlovákia az euróövezeti csatlakozás feltételeit - áll egy brüsszeli sajtóértesülés szerint abban a jelentéstervezetben, amelyet az Európai Bizottság jövő szerdai ülésén fogad el a témáról.

Az "EU kormánya" szokásos konvergenciajelentését adja ki, amelyben hagyományosan számba veszi, hogy az Európai Unió tagországai közül hogyan állnak az euróövezeti közeledéssel azok, amelyek még nem tagjai a zónának. Svédország mellett és Szlovéniát leszámítva az EU új kelet- és közép-európai tagországait, köztük Magyarországot vizsgálja a jelentés az euróövezeti csatlakozási feltételek - más néven maastrichti kritériumok - teljesítésének szempontjából. Ezeknek az országoknak előbb-utóbb kötelező sajátként bevezetniük a EU közös valutáját, szemben Dániával és Nagy-Britanniával, amelyek saját belátásuk szerint dönthetnek a bevezetés dátumáról.

Az uniós ügyekkel foglalkozó, de független EUobserver.com internetes újság arról adott hírt, hogy látta a tervezetet, amely szerint "a vizsgált államok közül egyedül Szlovákia teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket". Joaquín Almunia, a brüsszeli bizottság pénzügyi felelőse hétfői sajtótájékoztatóján az erre vonatkozó kérdések kapcsán még arról beszélt, hogy szerdáig várni kell a hivatalos bizottsági döntés megismerésével.

Nincs számmisztika

A testület hétfőn kiadott uniós gazdasági előrejelzése ugyanakkor valóban valószínűsíti a kedvező döntést. A Pozsonyra vonatkozó prognózisból ugyanis egyértelműen látszik, hogy a számszerű kritériumokat Szlovákia tényleg teljesíti, beleérte az infláció alacsonyan tartását is, amely Brüsszel legfőbb aggodalma volt. A maastrichti kritériumok szerint az euróországok inflációja nem haladhatja meg 1,5 százalékpontnál többel a legalacsonyabb inflációjú három euróállam átlagát. Az idei 3,8 és a jövőre várt 3.2 százalékos szlovák adat teljesíti ezt a feltételt, hiszen a legalacsonyabbak átlaga 2,6, illetve 1,85 százalék körül alakul a bizottsági adatok szerint.

Almunia ugyanakkor hétfőn intette Pozsonyt, hogy az államháztartás konszolidációs folyamata nem annyira "ambiciózus, mint az kívánatos lenne", elsősorban éppen az infláció elleni fellépés érdekében. A jelentős áremelkedés ugyanis - más EU-országokhoz hasonlóan - elsősorban a külső hatásoknak köszönhető, ám "néhány belső tényező is szerepet játszik benne, amit Pozsonynak figyelembe kell vennie" - hangoztatta a biztos. A jelenleg 15 országos euróövezet bővítéséről a bizottság ajánlása nyomán az EU-tagországok kormányai döntenek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?