Mihály
3 °C
17 °C

Rászáll a VPOP a szlovák rendszámokra

2008.06.06. 07:47
A pénzügyőrök szerint adócsalás szlovák rendszámmal közlekedni a magyar utakon, ha a tulajdonos nem él az északi országban, ezért augusztusban megkezdődik annak az 5600 magánszemélynek és cégnek az ellenőrzése, akik szlovák telephellyel, illetve lakcímmel is rendelkeznek. A vámosok kérésére mind az 5600 személy adatait vizsgálja a szlovák társhatóság.

A vám és pénzügyőrség helyzetét nem könnyíti meg a jogi szabályozás, ennek ellenére megtaláltuk a megoldást arra, hogy magyarországi magánszemélyek és cégek szlovákiai autóvásárlásainak jogszerűségét ellenőrizzük - mondta a Napinak Nagy János országos vámparancsnok. Amennyiben a szlovákiai autóvásárlásnak kizárólag az adóelkerülés volt a célja, akkor ez joggal való visszaélés, adócsalás - mondta a tábornok.

Nagy szerint a szlovák vámigazgatás a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) kérésére 1902 magánszemély és további 3700 jogi személy adatait vizsgálja, akik szlovákiai tartózkodási címmel, illetve telephellyel rendelkeznek. Ezzel a vámhatóság megtalálta annak a módját, miként ellenőrizhető könnyen, hogy a magánszemélyek életvitelszerűen Szlovákiában élnek-e, ami alapján joguk lenne arra, hogy tartósan használhassák idehaza is szlovák rendszámú autójukat.

A szlovák vámhatóságok azt is vizsgálják, hogy ezen cégek és magánszemélyek vásároltak-e gépkocsit. Eddig 700 vizsgálat zárult le, a fennmaradókkal a szlovákok augusztusig végeznek, ezt követően pedig a nyár végén megkezdődik az érintett személyek hazai vizsgálata is - ígérte a vámparancsnok.