Valér
2 °C
8 °C

A szakszervezetek nem örülnek a konvergenciaprogramnak

2006.08.24. 07:34
Nem jó ötlet a reálbércsökkenés, mondják, pedig elismerik, hogy a helyzet megköveteli a szigorítást.

Az euró bevezetése elvileg akár 2010-ben is lehetséges, amennyiben Magyarország már 2008-ban belép az ERM-II-be - jelentette ki Kiss Péter munkaügyi miniszter. A kabinet szerdán egyeztetett a konvergenciaprogramról a szakszervezetekkel, ma a munkaadók lesznek soron, hétfőn pedig az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) keretei között tárgyalnak.

Kiss szerint a tárgyalásokon a kormánynak maradt bizonyos mozgástere - így például a reálbéreknél és a közszféra megtakarításainál. A szakszervezeteknek még nincs egységes álláspontjuk a programról, mivel annak vázlatát csak kedden kapták meg - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, az OÉT munkavállalói oldalának soros elnöke.

Bár az érdekképviseletek nem támogatják a reálbércsökkenést eredményező megoldásokat, a reális helyzetértékeléstől nem zárkóznak el. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint a szigorító intézkedések csökkentik a nettó kereseteket, ez pedig ellentétes a korábban elfogadott országos bérajánlással; vitatja, hogy négyszázalékos reálbércsökkenés szükséges a célok eléréséhez.