Gusztáv
-4 °C
1 °C

Nincs több születésnapi ajándék

2007.09.26. 08:17
Eltűnőben vannak a piacról a kamatadó megjelenésének egyéves évfordulója kapcsán bevezetett gáláns betéti konstrukciók: a bankok egy része nemes egyszerűséggel kivette repertoárjából akciós betéteit, más szereplők pedig finomítottak a feltételeken. A jövőt illetően ráadásul nem túl biztató fejlemény, hogy a jegybank hétfőn 25 bázisponttal, 7,5 százalékra csökkentette az alapkamatot: ha a piaci szereplők nem is reagálnak azonnal a változásra, kiugró ajánlatokra a közeljövőben nem számíthatnak az ügyfelek.

Tíz százalék feletti éves hozammal kecsegtető ajánlatok persze – igaz, kisebb számban – még mindig akadnak a piacon, viszont a kiemelt kamatokra csak az első periódusban számíthat az ügyfél, s többnyire egyszerre több feltételnek is meg kell felelnie.

A kombi a divat

Az Allianz Bank Betétmix nevű konstrukciójához kínál kiemelkedő – évi 12,5 százalékos – betéti kamatot: a termék egy fix kamatozású betét és egy egyszeri díjas befektetési egységekhez kötött életbiztosítás együttese. A kiemelt ajánlat az első periódusra érvényes: a betét fix kamatozású, amely bármely Allianz Banknál lévő lakossági bankszámláról leköthető.

A CIB Bank a forint árfolyammozgásához kötött, három hónapos futamidejű indexált betétet tart a tarsolyában: amennyiben a hazai fizetőeszköz euróhoz viszonyított kurzusa az előre meghatározott sávban marad, az ügyfél a futamidő végén tízszázalékos hozammal lehet gazdagabb. Ha viszont az árfolyam kicsúszik a sávból, a hozam évi 0,10 százalék, amely gyakorlatilag a látra szóló kamatnak felel meg.

A Budapest Bank szintén befektetési alappal kombinált konstrukciónál alkalmaz kiemelt kamatot: a Dupla Prémium Megtakarításnál a betét két hónapos lekötésű, és évi 11 százalékos kamatot kínál a hitelintézet. A konstrukcióban a kliensnek összesen legalább 200 ezer forint megtakarítást kell elhelyeznie. A Citi Banknál 12 százalékos kamatot érhet el az ügyfél, ám ehhez a Mega elnevezésű díjcsomagot kell igényelnie a számlájához. A betét itt is két hónapos futamidejű, és a kiemelt kamat a bankon kívüli, friss forrásokra vonatkozik.

Első a szolgáltatás

Az Erste Bank a szolgáltatásokat sűrűn igénylőket részesíti előnyben: ha a betétes a bankszámláját az előírt feltételek szerinti aktivitással használja, akár háromszázalékos kamatprémiumhoz is juthat. A kedvezményre való jogosultságot az első két hónapos kamatperiódus után a másodikban is vizsgálja a bank. Hasonló elven működik a Raiffeisen Kamatemelő Plusz nevű konstrukciója, amellyel akár 5,5 százalékos prémium is elérhető.

Az MKB Bank még mindig kínálja Hozamsuli nevű termékét, ám némileg módosult kondíciók mellett. A háromféle megtakarítási formát választó ügyfél évi 13 százalékos kamathoz juthat, amennyiben a felosztott összeg eléri az egymillió forintot, a betét futamideje itt is két hónapos. Az MKB változatlanul kínál betét-befektetési alap összeállítást tízszázalékos betéti kamat mellett, illetve – évi hétszázalékos kamattal – csak a klasszikus lekötött betétet is választhatja az ügyfél.

A KDB Bank több változatot is kidolgozott a magas kamatot szem előtt tartó klienseknek: a Lépcsős betétek lényege, hogy a hitelintézet a futamidő első harmadában kínál kiemelt – jelenleg 11 százalékos – kamatot, a másik két idősávban fokozatosan mérséklődik az elérhető hozam. A Prémium nevű változatnál a jegybanki irányadó rátához kötődik az elérhető kamat – a bank 0,15 százalékos extra hozamot ajánl –, és kínálják a KDB3 nevű konstrukciót is, amely hároméves futamidő mellett ugyanezen elven működik.

Lakástakarékosság az OTP-nél

Az OTP Bank a Betétduó nevű termékét hagyta meg a főszezon utánra: a konstrukció az egyösszegű bankbetét és a lakás-takarékpénztári előtakarékossági számla előnyeit egyesíti, kihasználva a hosszabb távú betétek után fizetendő magas kamatot, valamint a lakás-takarékpénztári szerződések állami támogatását és a nyolc év utáni szabad felhasználást. A betétszámlára egy összegben ötszázezer, egy-, másfél vagy kétmillió forint betétösszeget lehet elhelyezni, amelyet a takarékossági időszak alatt havi részletekben a lakás-takarékszámlára utalnak át.

Az UniCredit Bank Rugalmas Betétje a kilenc hónapos futamidő első két hónapjára kínál kiemelt, 11 százalékos kamatot, amennyiben a kliens teljesíti a bank által kért, viszonylag könnyen teljesíthető feltételeket. A konstrukció előnye, hogy amennyiben az ügyfélnek szüksége lenne a pénzére a lekötött betét futamideje alatt, kamatveszteség nélkül vehet fel részösszeget úgy, hogy a bent maradó rész is tovább kamatozik.

A legmagasabb – 16 százalékos – elérhető kamatot jelenleg a Volksbank kínálja Bonus Plus II pénzügyi terv névre keresztelt csomagjában: a hitelintézet banki és biztosítási megtakarítások keverékét kínálja az ügyfélnek, akinek a betétben elhelyezett pénze a befektetett öszszegtől függően kamatozik. A kiemelt kamat a Volksbanknál is a lekötött betéti rész első kamatperiódusára vonatkozik.