Auguszta
-3 °C
2 °C

Elkelt a szentkirályszabadjai repülőtér

2006.08.03. 19:04
Szeptember 18-ig kell az olasz vevőnek átutalnia a veszprémi és szentkirályszabadjai önkormányzatnak a több mint egymilliárd forintos vételárat, amit a volt katonai repülőtérért kell letenni.

Egymilliárd 310 millió forintért vette meg egy olasz szakmai befektető a szentkirályszabadjai volt katonai repülőteret; az adásvételi szerződést csütörtökön írta alá a helyszínen Veszprém és Szentkirályszabadja polgármestere, valamint a vevő, az Italia Progetti SRL vezérigazgatója.

Dióssy László, Veszprém polgármestere elmondta: a múlt évben kapta meg a kormánytól ingyenes hasznosításra a 450 hektáros repülőteret Veszprém és Szentkirályszabadja önkormányzata. Az értékesítésre kiírt pályázat először sikertelen volt, majd másodjára két pályázó közül a legjobb ajánlatot tevő olasz céget választotta együttes ülésén a két település képviselő-testülete.

A polgármester hangsúlyozta: szerződésben rögzítették, hogy a területen két éven belül nemzetközi polgári és kereskedelmi repülőtérnek kell működnie, ahol viszont - tekintettel a lakossági érdekekre - 22 órától 6 óráig szüneteltetni kell majd a repüléseket.

Dióssy László közlése szerint a vételárat szeptember 18-ig kell a vevőnek átutalnia, s az összegből fele-fele arányban részesedik Veszprém és Szentkirályszabadja önkormányzata.

Itt állomásozott egykor a 87. Bakony Harcihelikopter Ezred
Itt állomásozott egykor a 87. Bakony Harcihelikopter Ezred

Mario Gorla, az olasz cég vezérigazgatója hangsúlyozta: azért döntöttek a repülőtér megvásárlása mellett, mert Veszprém megye és a Balaton térsége fejlődőképes, gazdaságilag frekventált terület. Megjegyezte: fontos volt számukra az is, hogy a repülőtér közvetlen közelében halad el a 8-as számú főközlekedési útvonal, amely autópályává fejlesztve - Budapest elkerülésével - összeköti majd Ausztriát Erdéllyel.

Az olasz cég vezetője hangsúlyozta: a két önkormányzattal ezután is maximálisan együtt fognak működni, s velük egyeztetve igen jelentős fejlesztési projektet dolgoznak ki. Számos új munkahelyet is teremtenek majd, ugyanis a repülőtéren kívül még logisztikai központot, valamint ipari és tudományos parkot is létesítenek.

Rodolfo Vezzelli, az Italia Progetti SRL által Forli városában működtett repülőtér vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: két év múlva az uniós biztonsági előírásoknak megfelelően fog működni a repülőtér, amelyen az elkövetkező öt év alatt összesen 100 millió eurós fejlesztést valósítanak majd meg.