Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Eladó a Szobi Szörp

2008.07.21. 16:28
Nyilvános pályázaton hirdetik meg értékesítésre a felszámolás alatt lévő szörpgyárat. Az évtizedekig piacvezető cég tavaly függesztette fel tevékenységét. Sikeres pályázat esetén akár már idén újraindulhat a termelés.

Nyilvános pályázaton hirdeti meg értékesítésre a felszámolás alatt lévő Szobi Szörp Gyümölcsfeldolgozó Zrt. eszközeit augusztusban az eljárással megbízott Vectigalis Zrt.

Péter Márta, felszámoló biztos emlékeztetett arra, hogy az 1967-ben 7 termelő szövetkezet által létrehozott cég 1990-ben alakult részvénytársasággá 290 millió forint alaptőkével. 1997-ben 300 millió, majd 1998-ban további 150 millió forintos alaptőkeemelés történt, és a tulajdonosi kör két új pénzügyi befektetővel bővült. A Teisseire France francia tulajdonos később újabb, 200 millió forint tőkeemelést hajtott végre, és kivásárolta a kisebbségi tulajdonosokat. A francia cég 2005-ben 90 százaléknak megfelelő részesedését eladta Fazekas Lászlónak és Kanti Gábornak.

Az évek során az üzem mind több adósságot halmozott fel, majd 2007. augusztusában fizetésképtelenség miatt felhagyott a termeléssel és bezárt. Több hitelező felszámolási kérelmet nyújtott be a társaság ellen. Eddig 106 hitelező jelentette be követelését, amelynek összege meghaladja a 3,4 milliárd forintot. Elsőként a Raiffeisen Bank 1,5 milliárd forintos követelése emelkedett jogerőre.

A felszámoló hozzálátott a szobi üzem vagyonfelméréséhez, ezzel egy időben a több mint 100, fizetés nélkül maradt dolgozó elmaradt bérének kifizetésére a bérgarancia alapból fejenként 856 ezer forintot utaltatott át, összesen 75 millió forint értékben. További hozzávetőleg 100 millió forint felmondási időre járó bér és végkielégítés jár még az utcára került dolgozóknak, de erre jelenleg nincs fedezet.

A szobi üzem értékesítéséről szóló nyilvános pályázati felhívás 2 országos napilapban illetve a Cégközlönyben jelenik meg. Az előzetes információk szerint 4-5 vevő érdeklődik iránta. Amennyiben a pályázati felhívásra értékelhető vételi ajánlat érkezik, akár még az idén újra megindulhat a Szobi Szörp Zrt.-ben az üdítőitalgyártás - jelezte a felszámoló.

Szob nehéz helyzetben

A 4500 lélekszámú Pest megyei település polgármestere, Remitzky Zoltán elmondta, hogy véleménye szerint a szobi üzem tönkremenetele legalábbis részben az évekkel ezelőtt végrehajtott hibás termékszerkezet váltás számlájára írható. A gyümölcs-sűrítmények helyett kizárólag ivólé előállítására rendezkedtek be, amiből túlkínálat volt a piacon. Nehéz helyzetbe kerültek a beszállítók is – tette hozzá a polgármester. Nekik a termeléshez szükséges banki kölcsönöket 15 napon belül kellett fizetniük, a késztermékért viszont csak 90 napos határidőre fizettek az áruház-láncok, ez idő alatt pedig sokuk tönkre ment. Tavaly a cseh Kofola cég az üzemet a bezárás előtt megvásárolta volna, de nem jött létre az üzlet.

Most jó néhány család lehetetlen helyzetbe került, mert más megélhetési lehetőség számukra nincs a városban - mondta a polgármester. Hozzátette: a munkanélküliség megemelkedett, eléri a 7 százalékot, és az önkormányzatnak egyre több pénzt kell szociális segélyekre fordítania.