Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Növelik a lakástámogatás összegét

2004.03.18. 08:48
A kormány növeli a gyermekek után járó szocpolt. Megelőző kölcsönre is van lehetőség, ha a család vállalja, hogy négy-nyolc éven belül gyermeket 'produkál'.
Április elsejétől növekszik a gyermekek után járó, új lakásra vonatkozó támogatás (népszerű nevén szocpol), vagyis a jövő hónap elejétől egy gyermek után az eddigi ötszázezer forint helyett nyolcszázezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesülnek a lakást vásárolni vagy építeni szándékozó családok.

Emelnek

Két gyermek után 1,6 millióról kettőre, három gyerek után 2,7-ről 3,2 millióra, négy gyermek után pedig 3,2-ről négymillióra emelkedik az állami támogatás összege. Az április elsejétől életbe lépő új szabályozás szerint a kedvezmény összege a további szülések után gyermekenként kétszázezer forinttal növekszik.

A kedvezményt megelőző kölcsön formájában is igénybe lehet venni, a jövőben születendő gyermek vállalása esetén. Az eddigi 35 éves korhatár helyett azonban most már 40 éves korig nyilatkozhatnak a családok arról, hogy vállalnak-e gyermeket a szociális támogatásért cserébe, s a vállalt utódok számának függvényében újabb négy-nyolc éven belül kell produkálni a gyermeket.

A lakásépítési kedvezmény emelésének fedezetét az idei központi költségvetési törvény biztosítja, ám Gál J. Zoltán kormányszóvivő azt nem tudta elmondani, hogy ez hozzávetőleg mekkora összeget köthet le, hiszen nem tudható, hányan élnek ezzel a lehetőséggel.