István, Vajk
19 °C
33 °C

Megelőlegezik a szocpolt a gyermektelen házaspároknak

2002.11.12. 10:26
A kormány december elsejétől emeli a lakásépítési (szociálpolitikai) támogatás összegét, és ekkortól előlegezi meg a gyermektelen, illetve az egygyermekes fiatal házaspároknak ugyanezt a kedvezményt. A magasabb összeg, illetve a megelőlegezés azoknak jár, akik a lakásépítéshez, -vásárláshoz járó támogatási szerződést a jövő hónap elejétől kötik meg - írja keddi számában a Magyar Hírlap.
A Magyar Közlöny 136. számában megjelent a lakásfinanszírozási kormányrendelet módosításának leglényegesebb eleme a megelőlegezett kölcsön, vagy régebbi nevén megelőlegezett szociálpolitikai támogatás. Csak az úgynevezett egész szocpol előlegezhető meg, vagyis csak új lakás építése, vásárlása esetén jár ez az új típusú támogatás. A gyermektelen fiatal házaspár (mindkettőjüknek 35 év alattiaknak kell lenniük) két születendő gyermek, míg az egygyermekes fiatal házaspár további egy születendő gyermek vállalása esetén szerződést köthet a támogatásra egy arra feljogosított belföldi bankkal.

A megelőlegező kölcsönnek hívott támogatás kamata megegyezik a kiegészítő kamattámogatású hitel jelenlegi kamatával, ami 4,5-5 százalék közötti. A megelőlegezés időtartama alatt azonban a kamatot az állam fizeti, sőt amennyiben határidőre megszületik a gyermek (vagy megszületnek a gyermekek), akkor a teljes kölcsönt az állam téríti meg.

Három, illetve hat év a határidő

A megelőlegezés időtartama egy gyermek esetében három, míg két gyermek esetében hat év. Az említett határidőket új lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötésétől, míg építésnél a használatbavételi engedély kiadásától kell számítani. A gyermekvállalási határidő a terhesség időszakára egyszer meghosszabbodik, ha az anya terhességét orvos igazolja. Teljesítésnek számít a gyermek örökbefogadása is.

Nem kell visszafizetni a támogatást, ha azért nem születik meg a gyermek, mert valamelyik szülő meghal, vagy 67 százalékban megrokkan, illetve a gyermek a terhesség 26. hetét követően halva születik - írja a Magyar Hírlap.