Aliz
6 °C
14 °C

Megelőlegezik a szocpolt a gyermektelen házaspároknak

2002.11.12. 10:26
A kormány december elsejétől emeli a lakásépítési (szociálpolitikai) támogatás összegét, és ekkortól előlegezi meg a gyermektelen, illetve az egygyermekes fiatal házaspároknak ugyanezt a kedvezményt. A magasabb összeg, illetve a megelőlegezés azoknak jár, akik a lakásépítéshez, -vásárláshoz járó támogatási szerződést a jövő hónap elejétől kötik meg - írja keddi számában a Magyar Hírlap.
A Magyar Közlöny 136. számában megjelent a lakásfinanszírozási kormányrendelet módosításának leglényegesebb eleme a megelőlegezett kölcsön, vagy régebbi nevén megelőlegezett szociálpolitikai támogatás. Csak az úgynevezett egész szocpol előlegezhető meg, vagyis csak új lakás építése, vásárlása esetén jár ez az új típusú támogatás. A gyermektelen fiatal házaspár (mindkettőjüknek 35 év alattiaknak kell lenniük) két születendő gyermek, míg az egygyermekes fiatal házaspár további egy születendő gyermek vállalása esetén szerződést köthet a támogatásra egy arra feljogosított belföldi bankkal.

A megelőlegező kölcsönnek hívott támogatás kamata megegyezik a kiegészítő kamattámogatású hitel jelenlegi kamatával, ami 4,5-5 százalék közötti. A megelőlegezés időtartama alatt azonban a kamatot az állam fizeti, sőt amennyiben határidőre megszületik a gyermek (vagy megszületnek a gyermekek), akkor a teljes kölcsönt az állam téríti meg.

Három, illetve hat év a határidő

A megelőlegezés időtartama egy gyermek esetében három, míg két gyermek esetében hat év. Az említett határidőket új lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötésétől, míg építésnél a használatbavételi engedély kiadásától kell számítani. A gyermekvállalási határidő a terhesség időszakára egyszer meghosszabbodik, ha az anya terhességét orvos igazolja. Teljesítésnek számít a gyermek örökbefogadása is.

Nem kell visszafizetni a támogatást, ha azért nem születik meg a gyermek, mert valamelyik szülő meghal, vagy 67 százalékban megrokkan, illetve a gyermek a terhesség 26. hetét követően halva születik - írja a Magyar Hírlap.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?