Szilárda
-4 °C
3 °C

Tegnap óta többet ér a szocpol

2002.12.02. 10:49
December 1-jétől emelkedett az új lakás vásárlásakor, építésekor a gyermekek után igényelhető szociálpolitikai támogatás, valamint az otthonbővítéshez járó úgynevezett félszocpol mértéke. Ez utóbbinak köszönhetően például egy négygyermekes család ezentúl már meglévő lakásának bővítéséhez 1,6 millió forint támogatást kap.
A kormány a nemzeti lakásprogram keretében a lakás építésekor, új otthon vásárlásakor a gyermekek után járó szociálpolitikai kedvezmény átalakítását két lépcsőben tervezi. Az első ütem tegnap lépett életbe, így ekkortól az egy gyermek után igényelhető összeg 500 ezer forintra, két gyermek után 1,6 millió, három után 2,7 millió forintra, négy gyermek után pedig 3,2 millió forintra emelkedett. Ugyanakkor a fiatal, 35 év alatti házaspárok számára két gyermekig az állam megelőlegezi a vissza nem térítendő támogatást, amennyiben a gyermektelen házaspár 6 éven belül felvállal két gyermeket, illetve az egygyermekes család három éven belül vállal még egyet, akkor szintén december 1-jétől új otthon vásárlásához, építéséhez úgynevezett megelőlegező kölcsönt vehet fel. Ennek összege mindkét esetben maximum 1,6 millió forint lehet.

Ha a gyermekvállalásra megelőlegezett idő alatt megszületik a gyermek(ek), a hitel teljes összegét, ami tulajdonképpen a szocpol összege kamatokkal együtt, a fiatal család helyett az állam fizeti. Ugyanez vonatkozik arra az esetre, ha a vállalt gyermek(ek) örökbefogadás útján kerülnek a fiatal párhoz. Amennyiben azonban valamilyen oknál fogva a vállalt gyermek nem születik meg határidőre, a hitel rendes építési kölcsönnek tekintendő, amelynek (maximum 35 éves) futamidejébe beleszámítják a vállalt három, illetve hat évet is. Büntetésként a gyermekvállalás teljesítésének elmaradása miatt ilyenkor vissza kell fizetni a három vagy hat éven át az állam által fizetett kamatot. Kivétel ez alól, ha valamelyik szülő halála, időközbeni 67 százalékos rokkantsága miatt nem születik meg a gyermek.

Emelkedett a félszocpol is

Emelkedett - bár szerényebb mértékben - az úgynevezett félszocpol összege is, amely már meglévő lakások bővítéséhez, illetve kettőnél több gyermekes családoknak akkor jár, ha olyan használt lakóingatlant vásárolnak, amelyik legalább egy szobával nagyobb az előzőnél. A támogatás mértéke ebben az esetben egy gyermek után 250 ezer, második és harmadik gyermek meglétekor 550-550 ezer, a negyedik után 250 ezer és minden további gyermek után újabb 100 ezer forint. A szociálpolitikai támogatás második lépcsője a tervek szerint 2004-től lép életbe, amikortól is 800 ezer, 2,2 millió, 3,4, illetve 4 millió forintra nőnek majd az egy, két, három és négy gyermek utáni támogatási összeghatárok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

  • Több ezer albérlet országszerte térképen.
  • Új vagy használt lakást vásárolna? Tudja meg a szocpol feltételeit? Segítünk!
  • Több mint százezer eladó ház az ország első számú térképes ingatlanportálján.