István, Vajk
17 °C
34 °C

Átcímkézett élelmiszer Szolnokon

2007.02.16. 16:11
Másfél tonna lejárt szavatosságú és ötven kilogramm hamisított címkével ellátott, hússzármazékokat tartalmazó élelmiszert találtak Szolnokon egy nagykereskedelmi raktárban.

Névtelen lakossági bejelentés alapján tartottak ellenőrzést február 12-én a Treff Kft. nagykereskedelmi raktárában, ahol 1400 kilogramm lejárt szavatosságú és 50 kilogramm hamisított élelmiszercímkével ellátott terméket találtak - jelentette be Tóth Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Állategészségügyi Igazgatóság szakállatorvosa.

Biztonságosak a magyar élelmiszerek
A magyar élelmiszerek biztonságosak, a magyar árukkal kapcsolatban elenyésző az élelmiszer-biztonsági kifogás - közölte Benedek Fülöp. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára a Lehel Csarnok Üzemeltető Kft. és az Agrármarketing Centrum közös, többhetes élelmiszer-bemutatójának zárónapján elmondta, a tárca tavaly kétmilliónál is több mintát ellenőrzött, s a vizsgálatok száma az idén 50-70 százalékkal is nőhet. Az ellenőrzésre több milliárd forintot fordítanak.

A bejelentőnek az tűnt fel, hogy az általa vásárolt ugyanolyan termékeken eltérő címkéket látott. A bejelentést követően az élelmiszerek forgalmazását betiltották, és február 13-án elvégezték a teljes készlet átvizsgálását. Bebizonyosodott, hogy a hamisított címkék megjelenése jelentősen eltér attól, amelyet a gyártó cégek alkalmaztak. Például az eredetileg színes címkék fekete-fehérek voltak, és hiányzott róluk a gyártó cég logója, valamint a termék azonosító jelölése. Elírták továbbá a fogyaszthatósági határidőt, de előfordult olyan címke is, amelyen a tömeget nullával jelölték.

A hamisított címkéket vákuumcsomagolt és védőgázas csomagolású hústermékekre ragasztották, amelyeket a cég Jász-Nagykun-Szolnok megye mellett Heves, Pest és Hajdú-Bihar megyei üzletekbe is kiszállított.

Az állategészségügyi igazgatóság intézkedett, hogy az érintett üzletekből szállítsák vissza a nagykereskedelmi egységbe a termékeket, illetve ezeket az üzleteket folyamatosan ellenőrzik. Amely üzletekben bebizonyosodott, hogy kaptak a hamisított, illetve lejárt szavatosságú termékekből, ott azonnali hatállyal elrendelték a termékek forgalmazásának betiltását.

Az állat-egészségügyi hatóság megtiltotta a nagykereskedelmi egységben az állati eredetű termékek forgalmazását, javaslatot tett a működési engedély visszavonására, és értesítette a rendőrséget, amely szintén eljárást indított az élelmiszer-hamisítás kivizsgálásra.