Aliz
6 °C
14 °C

Átcímkézett élelmiszer Szolnokon

2007.02.16. 16:11
Másfél tonna lejárt szavatosságú és ötven kilogramm hamisított címkével ellátott, hússzármazékokat tartalmazó élelmiszert találtak Szolnokon egy nagykereskedelmi raktárban.

Névtelen lakossági bejelentés alapján tartottak ellenőrzést február 12-én a Treff Kft. nagykereskedelmi raktárában, ahol 1400 kilogramm lejárt szavatosságú és 50 kilogramm hamisított élelmiszercímkével ellátott terméket találtak - jelentette be Tóth Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Állategészségügyi Igazgatóság szakállatorvosa.

Biztonságosak a magyar élelmiszerek
A magyar élelmiszerek biztonságosak, a magyar árukkal kapcsolatban elenyésző az élelmiszer-biztonsági kifogás - közölte Benedek Fülöp. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára a Lehel Csarnok Üzemeltető Kft. és az Agrármarketing Centrum közös, többhetes élelmiszer-bemutatójának zárónapján elmondta, a tárca tavaly kétmilliónál is több mintát ellenőrzött, s a vizsgálatok száma az idén 50-70 százalékkal is nőhet. Az ellenőrzésre több milliárd forintot fordítanak.

A bejelentőnek az tűnt fel, hogy az általa vásárolt ugyanolyan termékeken eltérő címkéket látott. A bejelentést követően az élelmiszerek forgalmazását betiltották, és február 13-án elvégezték a teljes készlet átvizsgálását. Bebizonyosodott, hogy a hamisított címkék megjelenése jelentősen eltér attól, amelyet a gyártó cégek alkalmaztak. Például az eredetileg színes címkék fekete-fehérek voltak, és hiányzott róluk a gyártó cég logója, valamint a termék azonosító jelölése. Elírták továbbá a fogyaszthatósági határidőt, de előfordult olyan címke is, amelyen a tömeget nullával jelölték.

A hamisított címkéket vákuumcsomagolt és védőgázas csomagolású hústermékekre ragasztották, amelyeket a cég Jász-Nagykun-Szolnok megye mellett Heves, Pest és Hajdú-Bihar megyei üzletekbe is kiszállított.

Az állategészségügyi igazgatóság intézkedett, hogy az érintett üzletekből szállítsák vissza a nagykereskedelmi egységbe a termékeket, illetve ezeket az üzleteket folyamatosan ellenőrzik. Amely üzletekben bebizonyosodott, hogy kaptak a hamisított, illetve lejárt szavatosságú termékekből, ott azonnali hatállyal elrendelték a termékek forgalmazásának betiltását.

Az állat-egészségügyi hatóság megtiltotta a nagykereskedelmi egységben az állati eredetű termékek forgalmazását, javaslatot tett a működési engedély visszavonására, és értesítette a rendőrséget, amely szintén eljárást indított az élelmiszer-hamisítás kivizsgálásra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?