Olivér
5 °C
8 °C

Lassabban rúgják ki a közszolgákat

2007.02.15. 07:34
Bár a legutóbbi, augusztus közepi összesítést követően január végére ígérték a pontos, intézményre lebontott adatokat, a Miniszterelnöki Hivatal még most sem tud pontos tájékoztatást adni, hogy a tervezetthez képest hány embert bocsátottak el a közszférából 2006. december 31-éig.

A kormány júniusi döntésétől az év végéig mintegy 5800 álláshelyet szüntettek meg az igazgatási és igazgatási jellegű szervek. Az érintett költségvetési intézmények a 2006-ra tervezett elbocsátásokat megközelítőleg végrehajtották - tudta meg a Napi Gazdaság a kormányszóvivői irodától. Az idei elbocsátásokról szóló adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, ezek összegzése még tart.

Az eredeti tervek szerint 2006-ban a minisztériumok létszáma 1950, az igazgatási és igazgatási jellegű szerveké 4877 fővel csökkent volna, ez összesen mintegy 6900 munkahely megszűnését jelentené. Mint arról korábban már szó volt, az egészségügyi és az oktatási tárcánál még tavaly nyáron megtörténtek a 2006-ra előírt elbocsátások, a szociális tárcánál 2007. január 1-jétől dolgozik a kormányhatározatnak megfelelő létszám.

A gazdasági és a zöld tárca is teljesítette a 2006-os elbocsátási tervet. A közszféra átalakításának eredményeként 2007 végéig összesen közel 17 500 embert küldenek el a magyar államigazgatásból, emellett 20 százalékkal csökken a mintegy 300, az államhoz kapcsolódó alapítvány, közalapítvány, közhasznú és gazdasági társaság száma. További létszámcsökkenésre a jelenleg még felülvizsgálat alatt álló intézményekből azok saját hatáskörében meghozott szervezeti intézkedései alapján, valamint a haderőreform előrehaladása nyomán lehet számítani - véli a MeH.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?