Mátyás
-6 °C
1 °C

Kötelező a szolidaritás már szeptembertől

2006.08.22. 15:17
A júliusban elfogadott adócsomag szerint éves jövedelmének 6 millió forint fölötti része után minden magánszemélynek szolidaritási adót kell fizetnie. A törvénynek ez a rendelkezése elvileg januárban lép hatályba, de az egyéni vállalkozókra már szeptembertől vonatkozik a pluszsarc. Igaz, az idei négy hónapban szerzett jövedelmekre még átmeneti szabályok vonatkoznak - ettől azonban csak bonyolultabb lesz a rendszer.

Szeptember 1-jétől 4 százalékkal emelkedik az adóterhelése minden nem evakörös egyéni vállalkozónak a szolidaritási adó bevezetése miatt. Az APEH honlapján megjelent tájékoztatás szerint a vállalkozási tevékenységet is folytató magánszemélyek a kapott támogatások nélküli jövedelmük után kötelesek megfizetni a 4 százalékos szolidaritási adót. Az adó alapja a költségekkel csökkentett bevétel- Átalányadózás esetén a szolidaritási adó alapja megegyezik az átalányadó alapjával.

Arányosítás vagy számolás

Az egyéni vállalkozók a törvény átmeneti rendelkezéseinek értelmében szeptember 1-jétől az év végéig kétféle módszerrel számíthatják ki a különadó alapját. Azoknak, akik az arányosítást választják, a bevételből le kell vonniuk a költségeket, és az így kapott összeg lesz a szolidaritási adó alapja.

Ha valaki egész évben végez vállalkozói tevékenységet, az éves adóalap 122/365-öd része után fizeti a különadót. Ha valaki év közben kezdte el vagy szünteti meg tevékenységét, a harmadolást nem választhatja. Ebben az esetben ki kell számolnia, hogy az összes vállalkozással töltött napjából hány esik augusztus 31. utánra, és az így kapott arányszámmal kell megszorozni a vállalkozói jövedelmét, hogy megkapja a szolidaritási adó alapját.

Ha a vállalkozó nem akar arányosítani, a szeptember 1. és december 31. közötti időszakban szerzett tényleges jövedelme képezi a különadó alapját (természetesen szintén a támogatások nélküli jövedelemről van szó). Az is választhatja ezt a megoldást, aki vállalkozói átalányadózással adózik, ebben az esetben a szeptember 1-jét követően megszerzett bevételéből megállapított átalányadó-alap, az úgynevezett számított jövedelem lesz a különadó alapja.

Előleget nem kell fizetni

Bármely módszert is választja az egyéni vállalkozó, a megállapított adó összegét a 2006-os évről szóló szjabevallásban kell szerepeltetni, és 2007. február 15-éig - az adóbevallás benyújtásának napjáig - kell megfizetni. Az egyéni vállalkozónak idén tehát még nem kell adóelőleget fizetnie, erre - a nem vállalkozó magánszemélyekhez hasonlóan - csak 2007-től kötelezi őt a törvény. Akkortól a nem egyéni vállalkozókhoz hasonlóan negyedévente kell különadó-előleget fizetnie.

Szolidaritási adót a vállalkozási jövedelmet nem szerző magánszemélyeknek csak a jövő januártól szerzett keresetük után kell fizetni, és csak akkor, ha a jövedelem eléri a 6 millió forintot. Az adó alapja a magánszemélyek számára a 6 millió fölötti rész 4 százaléka. Ez azt jelenti, hogy kettő helyett lényegében három szja-kulcs lesz, a legfelső mértéke 40 százalék (a 36 százalékos felső szja-kulcsot és a 4 százalékos különadót összeadva). Az adózó, ha jövedelme várhatóan eléri ezt a határt, köteles kérni a különadó-előleg levonását, vagy negyedévenként különadó-előleget kell befizetnie.

Az evások megússzák

Az egyszerűsített vállalkozói adót fizető egyéni vállalkozókra a szolidaritási adó szabályai nem vonatkoznak, de az őket érintő adószabályok is változnak - igaz, csak októbertől. Akkortól az eva kulcsa 15-ről 25 százalékra emelkedik - olvasható az ugyancsak az APEH oldalán található összefoglalóban. Emellett az evásoknak is kötelező lesz decemberben az adóalap-feltöltés, a várható éves adóalap utáni adót az első három negyedévben megállapított előleg figyelembevételével december 20-áig ki kell egészíteni a várható adó összegére.

Az eva hatálya alá tartozó vállalkozások (nemcsak egyéni vállalkozók, hanem cégek is) az évközi változások miatt dönthetnek úgy, hogy október 1-jei hatállyal kijelentkeznek az eva hatálya alól. Az Indexet az APEH úgy tájékoztatta: augusztus 14-ig mindössze 10 evás vállalkozás - 5 egyéni vállalkozó és 5 társas cég - lépett ki az evából.

Akik maradnak, az idei jövedelmük adóját kétféleképpen számolhatják ki. Az első módszer szerint az első háromnegyedévre eső eva alapját és az utána fizetendő adót a 2006. január 1-jén hatályos szabályok szerint, míg az október elsejétől megszerzett bevételre eső evaalapot és adót az október 1-jén hatályba lépett rendelkezései szerint állapítja meg. A második módszer szerint a teljes adóévben megszerzett bevétel alapján megállapított evaalap háromnegyede után 15 százalékos, egynegyede után 25 százalékos kulccsal állapítja meg adókötelezettségét.