Klaudia
-4 °C
2 °C

Kevés a szőlő, de 'jó közepes' a minősége

2005.11.08. 09:05
Idén jó közepes minőségű, de a szokásosnál sokkal kevesebb szőlő termett Magyarországon, így a krízislepárlási keretet nem használják ki a borászok. Az agrártárca a borhamisítások kapcsán a szabályozás szigorításán dolgozik.

A hétvégén a tokaji borvidéken is lényegében végeztek a munkával, tudta meg a Napi Gazdaság az agrártárcánál. Az FVM szakértői szerint az idei terméseredmény a hűvös, csapadékos nyár miatt - a tavalyihoz viszonyítva, de az idei szüreti előrejelzésekhez képest is - jóval szerényebb lesz: hárommillió hektoliternél kevesebb bor várható. A minőség ugyanakkor a korai fajták kivételével a tavalyinál kedvezőbbnek tűnik.

A szőlőfelvásárlási árak a múlt évinél mintegy 10 százalékkal magasabbak, ám a termelői várakozásoknál alacsonyabbak. A fehérszőlő ára 30-45 forint, míg a kékszőlőé 40-60 forint kilogrammonként. Erre az évjáratra nem lesz büszke a szőlő-bor ágazat, mondta Kamocsay Ákos borász. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnökségi tagja szerint idén jóval később kezdődött a szüret a szokásosnál, mivel a kedvezőtlen időjárás miatt nehezebben értek a szőlők. A hegyközségek jelzései alapján a becsülthöz képest is 30 százalékkal kevesebb, 400 ezer tonna alatti szőlő termett idén, amelyből a borász szerint hozzávetőleg 3 millió hektoliter bor készülhet.

Az utóbbi években ilyen kevés bor nem készült Magyarországon, hívta fel a figyelmet Kamocsay, aki a "szép, hosszú ősznek" tudja be azt, hogy a szőlő minősége legalább jó közepes lesz. Idén az első hét hónapban 620 ezer hektoliter volt az export, amely a tavalyi több mint 700 ezer hektoliter éves menynyiséghez képest nagyon biztató, vélekedett Kamocsay, aki azt is megemlítette, hogy januártól júliusig soha nem látott mennyiségű, csaknem százezer hektoliter importbor is érkezett az országba. Ez egyelőre nem jelent veszélyt a magyarországi termelőkre, a borkereskedelem azonban már érzi az erősödő importversenyt: nagyon sok és olcsó bor érkezik a magyar piacra.

A HNT felmérése szerint a termelők a lehetséges mennyiséget nem ajánlják fel krízislepárlásra, körülbelül 120 ezer hektoliter bor várható erre a célra, mondta Kamocsay Ákos. Az uniós borpiaci irányító bizottság által elfogadott magyar krízislepárlási kérelem kapcsán ugyanakkor akár négyszázezer hektoliter asztali és százezer hektoliter minőségi bor lepárlása is lehetséges lett volna. A termelőknek 2005. november 25-ig kell szerződniük a lepárlókkal, a borok lepárlókhoz történő beszállítását 2006. április 10-ig kell befejezni, a lepárlást pedig 2006. július 15-ig be kell fejezni.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft