Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Veres: 2 százalék alatti infláció 2006-ban

2005.06.29. 19:21
A kormány a jövő évre 2 százalék alatti éves átlagos inflációval számol, jelentette be Veres János pénzügyminiszter szerdán, a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón. A PM honlapján található jövedelem-kalkulátor megmutatja, mire lehet számítani.
"A jövő évre a jelenlegi információk szerint 2 százalékot el nem érő inflációval számolunk, ez alattival mindenképpen. Úgy is fogalmazhatnék, hogy optimális esetben ez akár a 0 százalékhoz közelebbi lehet, mint kettőhöz" - mondta Veres János.

A pénzügyi tárca vezetője az általános forgalmi adó legmagasabb kulcsának 5 százalékos, jövő év január elsejétől tervezett csökkentésével magyarázta a várható, "minden eddiginél alacsonyabb" 2006-os inflációt. Szavai szerint az áfcsökkentés 1,7 százalékkal csökkenti majd a fogyasztói árak emelkedését az eredetileg kalkulált mértékhez képest.

A kormány a nyár folyamán foglalkozik az adóváltozásokra vonatkozó törvényjavaslatok szövegezésével és a társadalmi partnerekkel történő egyeztetéssel. Az adójavaslatokat várhatóan augusztus 24-i ülésén véglegesíti a kabinet, és úgy nyújtja be őket az Országgyűlésnek, hogy már az első bizottsági héten napirendre kerülhessenek, mondta Veres János.

A pénzügyminiszter beszámolt a tárca honlapján elérhető jövedelem-kalkulátorról is. Ezzel kiszámítható, hogy a tervezett változások hogyan érintik az emberek jövedelmét. Az eredmény az illető bruttó jövedelméhez igazítva, a családtámogatási rendszer, valamint az adó- és a tb-rendszer módosulásait figyelembe véve jelenik meg.

Veres János elmondta: az áfacsökkentés 4 százalékkal csökkenő árakat is eredményez az érintett körben 2006. január elsejétől, és 20 százalékkal mérsékli a befizetendő forgalmi adó összegét.

Jövőre csökken az ára például a kávénak, a teának, az elektromos áramnak, az üzemanyagnak, az új lakásoknak és az építőipari szolgáltatásoknak, a tiszítószereknek, a tartós fogyasztási cikkeknek, a telefonos távközlési szolgáltatásoknak. Nem lesz viszont alacsonyabb a szeszesitalok, a cigaretta, a személygépkocsik, illetve a motorbiciklik ára, biztosított mindenkit a pénzügyminiszter

Kérdésre válaszolva közölte: a jövő évben várható bevételkiesés miatt nem lesz pótköltségvetés. Szólt arról is: egyelőre nem tartja időszerűnek azzal foglalkozni, hogy a várható, jelentős inflációcsökkenést hogy értékeli majd a nemzeti bank.

Az adóváltozásokkal összefüggésben Veres János leszögezte: a jövő évi költségvetés egészében a miniszterelnök által bejelentett megtakarítási mérték teljesülni fog.

A PM vezetője elmondta azt is, hogy az EKHO-ról a jövő héten tágyal a kormány, mértéke 35 százalék lesz. A kormány 50 milliárd forinttal emeli a maradványképzési kötelezettséget, és tartható lesz az idei 3,6 százalékos államháztartási hiány.