Auguszta
-4 °C
2 °C

Csányi befolyásosabb Gyurcsánynál

2006.10.25. 14:25
Négy éven belül eurót, egy éven belül gyors költségvetési rendteremtést javasolnak a manager magazin által megkérdezett magyar szupergazdagok, akik Csányi Sándort és Gyurcsány Ferencet tartják a legbefolyásosabbnak, míg a politikusokat és az önkormányzatokat a legkorruptabbaknak. A holnap utcára kerülő összeállításban a listát Csányi vezeti.

Milyen lehet milliárdosnak lenni? Boldogít-e a pénz? Hogyan vélekednek az ország helyzetéről a leggazdagabb polgárok? - ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel szembesítette az ország leggazdagabbjait a manager magazin felmérése, melynek eredményei a lap novemberi számában olvashatók.

A magazin által potenciálisan a száz legtehetősebb közé sorolt 120 magyar üzletember közül több, mint ötvenen töltötték ki a lap anonim kérdőívét és járultak hozzá ahhoz, hogy a lap egy kérdőívvel vezetett háttérbeszélgetésen szondázza őket.

Ha én miniszterelnök lennék

Először a költségvetést tennék rendbe - válaszolták a legtöbben arra a kérdésre, hogy mi lenne a legfontosabb gazdasági intézkedésük egy éven belül, ha miniszterelnöki hatalommal bírnának. Négyéves időtávon a többség az euró bevezetésére koncentrálna, de sokan említették a közigazgatás reformját, az adócsökkentést és a hazai vállalkozók támogatását is.

A befolyás vajon mi?

A magyar gazdasági élet legbefolyásosabb emberének egyértelműen Csányi Sándort, az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját tartják a magyar mágnások. A lap külön rákérdezett, hogy a közéletben kié a legtöbb hatalom: ebben a kategóriában a bankár csak a második lett Gyurcsány Ferenc mögött.


A legbefolyásosabb magyar

Sok milliárdos megjegyezte, hogy a kategóriáktól függetlenül Csányit befolyásosabbnak tartja a miniszterelnöknél, ugyanakkor többen úgy vélték, nem csak Gyurcsány Ferencnek, de anyósának, Apró Piroskának és feleségének, Dobrev Klárának is helye lenne a leghatalmasabbak listáján.

A korrupció felülnézetből

A lakosság többségéhez hasonlóan a gazdag üzletemberek is a politikusit tartják legkorruptabb foglalkozásnak. Elnézőbbek az átlagnál az ügyvédekkel szemben, viszont az önkormányzatokat sokkal inkább megvesztegethetőnek látják, mint a laposabb pénztárcájú magyarok.

Sikerek és kudarcok

A ferihegyi reptér eladása, az iwiw közösségi portál nemzetközivé tétele és eladása, valamint a Trigránit birodalom fejlődése voltak legnagyobb üzleti sikerek az elmúlt egy évben a megkérdezettek szerint. A legrosszabb üzleti húzásoknak az ÁFA-csökkentést és a Transelektro bukását tartják a magyar milliárdosok.