Piroska
3 °C
3 °C

Indul az online szerencsejáték

2004.07.27. 14:53
A Szerencsejáték Rt. a fogadási összegek limitálásával is igyekszik elérni, hogy új, a jövő év elején induló internetes játékai "ne váljanak önromboló, egzisztenciákat veszélyeztető szenvedélybetegséggé". A tavaly bevételi rekordot elérő cég hat, kifejezetten a világhálóra fejlesztett játékot indít 2005 elején, bár azt nem tudják, a szerencsejátékok vonatkozásában mikor robban itthon az internetbomba.
A pontos dátum üzletpolitikai megfontolás kérdése, de a jelenlegi állás szerint a jövő év első hónapjaiban indíthatja el online szerencsejátékait a Szerencsejáték Rt. (SZR), jelentették be a cég sajtótájékoztatóján. A társaság játékai - a tippmix és a Luxor kivételével - már ma is elérhetők és játszhatók az interneten (továbbá telefonon és sms-ben is). Ezek azonban inkább egyfajta kényelmi szolgáltatásnak tekinthetők a SZR részéről, miután nem igazán "internetre termett" játékokról van szó. A cég hat, kifejezetten a netre fejlesztett új játékról számolt be. Mint a cégvezetés fogalmazott, "az "internetbomba" bármikor robbanhat e vonatkozásban is (vannak erre utaló külföldi jelek, tapasztalatok), nem tudjuk, hogy ez nálunk egy év vagy egy évtized múlva következik-e be, de mindenképpen felkészülten kell várnunk azt a pillanatot".

Fogadjon a nap egy másodpercére

A Szerencse pillanata munkacímen fut jelenleg az a játék, amelyben egyszerűen egy adott másodpercet kell megfogadni. Az időpont kiválasztását történelmi eseményekkel és véletlengenerátorral is segítik, a fogadók azonban természetesen maguk is válogathatnak a nap 86 400 pillanata közül. A totalizatőri, azaz a beérkezett téteket szétosztó rendszerben az SZR előzetes kalkulációi szerint 650 ezer forint körüli összeget ér majd a telitalálat, de mindennap nyernek azok is, akik "közel vannak" a kisorsolt másodperchez.

Ugyancsak totalizatőri rendszerű a Multibet, melyben a húszforintos alapfogadással három, előre meghatározott, egy napon játszott focimeccs eredményeit kell pontosan eltalálni.

E-Luxor, E-kenó

Az új játékok egy része ismerős lesz: elindítják az E-luxort és az E-kenót, amelyek kisebb módosításokkal megegyeznek a hagyományos változatokkal. A fogadási alapösszeg mindkét játék esetében húsz forint lesz. Az E-luxornál a sorsolás előre megadott időpontokban történik, a telitalálat kb. 60 ezer forintot ér. Az E-keno ezzel szemben folyamatosan játszható, azaz a fogadó maga indítja a sorsolást.

Az SZR kínálatában újdonság a kifejezetten a netre szánt kockapóker és a black jack: mindkét játék folyamatosan játszható, az alapnyeremény akár újbóli játékjogosultság is lehet.

Fizetés előre vagy bankkártyával

Az SZR előzetes felmérései szerint az online játékok iránt érdeklődök számára a legfontosabb kérdés a bizalom, az, hogy nyereményeiket ténylegesen megkapják, illetve hogy a sorsolások valóban tiszta körülmények között zajlanak-e. A Szerencsejáték Rt.-t, mint játékszervezőt e szempontból abszolút megbízhatónak minősítették a megkérdezettek. A cég többféle fizetési módot kínál fel, a kötelező bejelentkezés és azonosító választás után előre váltott szerencsejáték-kártyával, bankkártyával, átutalással is lehet téteket tenni. Mint a tájékoztatón kiosztott háttéranyagban szerepel, a cég vezetői "azt szeretnénk, hogy az internetes játékok egyfelől kellemes szórakozást jelentsenek, másfelől tisztességes nyereményeket hozzanak a játékosok számára, de semmiképpen ne váljanak önromboló, egzisztenciákat veszélyeztető szenvedélybetegséggé, korlátozni szándékozunk a feltehető tétek nagyságát. Többek között ezért is van szükség az azonosítókra, ha valaki túllépi a limitált tétet, a 'fölösleget' visszautaljuk számára".

Rekordbevétel a halmozódásoknak köszönhetően

A középtávú üzleti stratégiában megfogalmazott 2003. évi növekedési és jövedelmezőségi célokat a társaság jelentősen túlteljesítette. Az elmúlt két évben együttesen a szerencsejáték-árbevétel 67 százalékkal emelkedett, amelyhez hasonló dinamizmus a társaság történetében még nem volt.. Az SZR teljesítményével kiemelkedik az Európai Unióhoz most csatlakozott országok nemzeti lottótársaságai sorából.

Az eredményekben meghatározó volt a számsorsjátékok iránti kereslet ugrásszerű emelkedése. Ebben fő szerepet játszott a rekordösszegű ötöslottó-nyeremény, amelynek hatását tovább erősítette a várakozáson felüli jövedelemkiáramlás miatt megnövekedett vásárlóerő. Az év elején a Skandináv lottón, illetve a hatoslottón is jelentős jackpot alakult ki. A 29 milliárd forint terven felüli árbevételből mintegy 24-25 milliárd forint tudható be a halmozódások árbevétel-növelő hatásának.

Áprilisban az ötöslottó, a hatoslottó és a joker alapjáték ára 130-ról 150 forintra emelkedett, ezzel a lottójátékok árszintje kiegyenlítődött. A tippmix minimális tétjének összege 200 forintra változott, a többi játék ára nem emelkedett. Mivel 2002-ben nem volt áremelés, a teljes játékkínálatra számított 8,6 százalék átlag-áremelkedés nem érte el a kétéves infláció (10,2 százalék) mértékét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!