Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Indul az online szerencsejáték

2004.07.27. 14:53
A Szerencsejáték Rt. a fogadási összegek limitálásával is igyekszik elérni, hogy új, a jövő év elején induló internetes játékai "ne váljanak önromboló, egzisztenciákat veszélyeztető szenvedélybetegséggé". A tavaly bevételi rekordot elérő cég hat, kifejezetten a világhálóra fejlesztett játékot indít 2005 elején, bár azt nem tudják, a szerencsejátékok vonatkozásában mikor robban itthon az internetbomba.
A pontos dátum üzletpolitikai megfontolás kérdése, de a jelenlegi állás szerint a jövő év első hónapjaiban indíthatja el online szerencsejátékait a Szerencsejáték Rt. (SZR), jelentették be a cég sajtótájékoztatóján. A társaság játékai - a tippmix és a Luxor kivételével - már ma is elérhetők és játszhatók az interneten (továbbá telefonon és sms-ben is). Ezek azonban inkább egyfajta kényelmi szolgáltatásnak tekinthetők a SZR részéről, miután nem igazán "internetre termett" játékokról van szó. A cég hat, kifejezetten a netre fejlesztett új játékról számolt be. Mint a cégvezetés fogalmazott, "az "internetbomba" bármikor robbanhat e vonatkozásban is (vannak erre utaló külföldi jelek, tapasztalatok), nem tudjuk, hogy ez nálunk egy év vagy egy évtized múlva következik-e be, de mindenképpen felkészülten kell várnunk azt a pillanatot".

Fogadjon a nap egy másodpercére

A Szerencse pillanata munkacímen fut jelenleg az a játék, amelyben egyszerűen egy adott másodpercet kell megfogadni. Az időpont kiválasztását történelmi eseményekkel és véletlengenerátorral is segítik, a fogadók azonban természetesen maguk is válogathatnak a nap 86 400 pillanata közül. A totalizatőri, azaz a beérkezett téteket szétosztó rendszerben az SZR előzetes kalkulációi szerint 650 ezer forint körüli összeget ér majd a telitalálat, de mindennap nyernek azok is, akik "közel vannak" a kisorsolt másodperchez.

Ugyancsak totalizatőri rendszerű a Multibet, melyben a húszforintos alapfogadással három, előre meghatározott, egy napon játszott focimeccs eredményeit kell pontosan eltalálni.

E-Luxor, E-kenó

Az új játékok egy része ismerős lesz: elindítják az E-luxort és az E-kenót, amelyek kisebb módosításokkal megegyeznek a hagyományos változatokkal. A fogadási alapösszeg mindkét játék esetében húsz forint lesz. Az E-luxornál a sorsolás előre megadott időpontokban történik, a telitalálat kb. 60 ezer forintot ér. Az E-keno ezzel szemben folyamatosan játszható, azaz a fogadó maga indítja a sorsolást.

Az SZR kínálatában újdonság a kifejezetten a netre szánt kockapóker és a black jack: mindkét játék folyamatosan játszható, az alapnyeremény akár újbóli játékjogosultság is lehet.

Fizetés előre vagy bankkártyával

Az SZR előzetes felmérései szerint az online játékok iránt érdeklődök számára a legfontosabb kérdés a bizalom, az, hogy nyereményeiket ténylegesen megkapják, illetve hogy a sorsolások valóban tiszta körülmények között zajlanak-e. A Szerencsejáték Rt.-t, mint játékszervezőt e szempontból abszolút megbízhatónak minősítették a megkérdezettek. A cég többféle fizetési módot kínál fel, a kötelező bejelentkezés és azonosító választás után előre váltott szerencsejáték-kártyával, bankkártyával, átutalással is lehet téteket tenni. Mint a tájékoztatón kiosztott háttéranyagban szerepel, a cég vezetői "azt szeretnénk, hogy az internetes játékok egyfelől kellemes szórakozást jelentsenek, másfelől tisztességes nyereményeket hozzanak a játékosok számára, de semmiképpen ne váljanak önromboló, egzisztenciákat veszélyeztető szenvedélybetegséggé, korlátozni szándékozunk a feltehető tétek nagyságát. Többek között ezért is van szükség az azonosítókra, ha valaki túllépi a limitált tétet, a 'fölösleget' visszautaljuk számára".

Rekordbevétel a halmozódásoknak köszönhetően

A középtávú üzleti stratégiában megfogalmazott 2003. évi növekedési és jövedelmezőségi célokat a társaság jelentősen túlteljesítette. Az elmúlt két évben együttesen a szerencsejáték-árbevétel 67 százalékkal emelkedett, amelyhez hasonló dinamizmus a társaság történetében még nem volt.. Az SZR teljesítményével kiemelkedik az Európai Unióhoz most csatlakozott országok nemzeti lottótársaságai sorából.

Az eredményekben meghatározó volt a számsorsjátékok iránti kereslet ugrásszerű emelkedése. Ebben fő szerepet játszott a rekordösszegű ötöslottó-nyeremény, amelynek hatását tovább erősítette a várakozáson felüli jövedelemkiáramlás miatt megnövekedett vásárlóerő. Az év elején a Skandináv lottón, illetve a hatoslottón is jelentős jackpot alakult ki. A 29 milliárd forint terven felüli árbevételből mintegy 24-25 milliárd forint tudható be a halmozódások árbevétel-növelő hatásának.

Áprilisban az ötöslottó, a hatoslottó és a joker alapjáték ára 130-ról 150 forintra emelkedett, ezzel a lottójátékok árszintje kiegyenlítődött. A tippmix minimális tétjének összege 200 forintra változott, a többi játék ára nem emelkedett. Mivel 2002-ben nem volt áremelés, a teljes játékkínálatra számított 8,6 százalék átlag-áremelkedés nem érte el a kétéves infláció (10,2 százalék) mértékét.