Szabolcs
20 °C
35 °C

Adunk gázt Szerbiának

2009.01.08. 14:04
Tegnap este a lakosság visszafogta magát a gázfogyasztás terén, az üzemek is takarékoskodtak, kevésbé volt hideg, így van módunk egy-kétmillió köbméternyi gázt adni a szerbeknek. A kormány reméli, hogy a ma feloldott második kategóriás korlátozást nem kell ismét bevezetni.

Ma 1-2 millió köbméter gázt tudunk adni Szerbiának. Így ma este ott, benne a Vajdaságban, amikor egyébként karácsonyt ünnepelnek a balkáni országban, újra meleg lehet a lakásokban, erre elegendő ez a mennyiség, jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfő egy mai sajtótájékoztatón. Tegnap Szerbiában több városban, több lakótelepen nem volt fűtés, becslések szerint csupán hét napra elegendő az ország gáztartaléka. Magyarország az említett gázmennyiséget természetesen eladja a szerbeknek, nem ingyen jutnak hozzá.

Ezt elsősorban az teszi lehetővé, indokolta a miniszterelnök, hogy tegnap a lakosság és több vállalat is spórolt az energiával, lejjebb tekerte a termosztátot, összességében 3 millió köbméter gázt takarított meg. Hozzájárult a megtakarításhoz a vizsonylag kedvező időjárás is, egy fokkal magasabb volt a levegő hőmérséklete a vártnál. A legfrissebb prognózisok szerint a magyar gáz az eladott mennyiség nélkül is elegendő lesz a várható fogyasztásra.

A lakossági önmérsékletet jól mutatja, hogy a gázfogyasztásban egyébként szokásos esti csúcs tegnap elmaradt.

Az egy-kétmillió köbméternyi gáz átadása csak mára vonatkozik, a kormány minden nap a megtakarítás és a várható fogyasztás függvényében dönthet a további átadásról. Ha továbbra is takarékosan használjuk a gázt – ami még nem jelent érezhető lakossági korlátozásokat –, akkor a további szállításokkal segíthetjük a szomszédos országot.

Gyurcsány szólt arról is, idehaza mi várható a gázellátásban az elkövetkező hetekben. Orosz gázutánpótlás nélkül még két-három hétig biztosan fenn tudjuk tartani a jelenlegi fogyasztási szintet. Ha ennél is jobban elhúzódik a válság, új tervet kell kidolgozni, ez a terv már készül, a kormány jövő szerdai ülésén foglalkozik vele. A lakossági fűtés, a lakosság közvetlen ellátása nem kerülhet veszélybe. Igaz, némi bosszúságot, kényelmetlenséget okozhat, például üzemeket kell leállítani néhány napra.

Amint arról beszámoltunk, ma délelőtt egyébként feloldották a kettes számú kategóriába tartozó cégek, intézmények gázkorlátozását. A mostani előrejelzések szerint szombaton és vasárnap lesz a leghidegebb, utána kicsit jobb lesz az időjárás, és a kormány reméli, hogy nem kell újra bevezetni a kettes kategóriájú korlátozást.