Auguszta
-3 °C
2 °C

Százezren kértek diákhitelt

2005.09.02. 08:07
Több mint százezren vették fel az előző tanévben a Diákhitelt, ötvenezren pedig már megkezdték a törlesztést. Fejenként átlagosan 213 ezer forintot folyósítottak egy év alatt.

Az alacsonyabb jövedelmű családok gyermekei jóval nagyobb arányban vettek fel diákhitelt, közel 50 ezren pedig e nélkül nem tudták volna tanulmányaikat befejezni - ismertette Csillag Tamás, a Diákhitel Központ Rt. (DK) vezérigazgatója a Tárki reprezentatív felmérésének eredményeit.

Harmada hitelből

Csillag szerint mindez azt bizonyítja, hogy a hallgatói hitelrendszer megfelelően teljesíti társadalmi küldetését. A sajtótájékoztatón Ekler Gergely, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke is hasonlóan nyilatkozott.

A Tárki-kutatásból kiderült, hogy az egyetemisták és főiskolások havonta átlagosan 70 ezer forintot költenek, az előző tanévben pedig a diákhitel lehetőségével élő tanulók bevételeinek mintegy 30 százalékát biztosította a kölcsön. Ez az arány pedig a diákhitel határának emelésével Csillag várakozása szerint 35 százalékra nőhet.

A DK a 2004/2005-ös tanévben több mint 106 ezer diáknak folyósított fejenként átlagosan 213 ezer forintot. A kihelyezett hitelek állománya június végén megközelítette a 85 milliárd forintot. Ekkorra már 54 ezer fölé emelkedett a törlesztésüket megkezdők száma.

A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy a diákhitel már a mostani kamatcsökkenés előtt is a legkedvezőbb szabadon felhasználható forinthitelnek számított, amelynél kiváló a törlesztési fegyelem.