Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Megint sztrájkolnak péntek estétől Ferihegyen

2007.03.30. 18:29
Újabb sztrájk indul Ferihegyen pénteken délután - mondta Csorba Attila, a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének (LDFSZ) elnöke. A járatok mindegyike elindult, de késésekre számítani kell. Az utasok a www.bud.hu oldalon követhetik a menetrendi információkat.

A péntek este hat órakor kezdődött egynapos sztrájk ellenére valamennyi járat elindult Ferihegyről, a gépek csupán kisebb késésekkel közlekedtek - mondta el Limburger Loránd, a Celebi GH ügyvezető igazgatója. A sztrájk a Celebi Kft.-nél az eredménytelen egyeztetések miatt kezdődött pénteken, és szombaton 18 óráig tart.

70-80 járatot érinthet a sztrájk

Az ügyvezető igazgató ismertetése szerint a péntek esti repülőgép-forgalomban járattörlésekre nem került sor, egyes járatok azonban 10-20 perces késéssel közlekedtek. Hozzátette: bár még nem tudják, hogy szombaton hány munkavállaló csatlakozik a munkabeszüntetéshez, reményeik szerint járattörlésre nem kerül sor, de késéssel az utasoknak számolni kell.

A munkabeszüntetéshez csatlakozó munkavállalók helyett a menedzsment állt be dolgozni, de vannak olyan részlegek Limburger Loránd ismertetése szerint, amelyek nem csatlakoztak a sztrájkhoz, például a takarítók.

Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője elmondta: a munkabeszüntetés pénteken 14 induló és 13 érkező, szombaton pedig 26 induló és 21 érkező járatot érint. Ide tartoznak a British Airways, a Lufthansa, a Swis, az easyJet, a Germanwings, a Travelservice, a Vizzair és a Jet 2 járatai.

A Malév járatai menetrend szerint közlekednek, mivel a Malév gépeinek földi kiszolgálását nem a Celebi, hanem a Malév GH végzi.

Sztrájk a Celebinél

A Celebinél péntek este hattól kezdett sztrájkról Csorba Attila szakszervezeti vezető elmondta: a tulajdonos a tárgyalások során nem változtatott ajánlatán, tehát nulla százalékos alapbéremelést illetve 1-2 százalékos profithoz és teljesítményhez kötött év végi bónuszt kíván adni. A szakszervezetek közölték a munkáltatóval, hogy továbbra is nyitottak a tárgyalásokra.

A kft. dolgozói szerdán már tartottak egy három órás sztrájkot, ami 10 induló és 12 érkező járatnál okozott késést, de járattörlésre nem került sor. A szakszervezet korábbi közlése szerint az eredeti, 18-20 százalékos béremelési követelésükből engedtek, és 15 százalékot kérnek.

A Celebi ügyvezető igazgatója, Limburger Loránd az MTI-nek azt mondta, hogy a menedzsment - változatlan munkarend esetén - 1+2 százalék béremelést tud ajánlani. Ebből egy százalékpont a társaság nyereségességéhez kötött, a másik két százalékponthoz pedig nem kapcsolódik semmilyen többlet követelmény.

Tavaly lépett színre a Celebi

A Budapest Airport földi kiszolgáló cégét a múlt év decemberében vette meg a török Celebi. A kft. jelenleg 500 főt alkalmaz, és - a légi iparban szokásos módon - mintegy 150-160 bérelt munkaerőt is foglalkoztat. A Celebi Kft.-nél az elmúlt évi bruttó átlagkereset a cég ügyvezetője szerint elérte a 341 ezer forintot.

A budapesti nemzetközi repülőtéren a Celebi Kft.-n kívül földi kiszolgálást végez a Malév és a SkyEurope, amely saját repülőgépeit szolgálja ki.