Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Csökkentené a kormány a szociális segélyt

2008.06.30. 08:20
A szociális segélyezés átalakítását tervezi a kormány. A segély maximális összegét 45 ezer forintra csökkentenék úgy, hogy nem a minimálbérhez, hanem a nyugdíjminimumhoz kötnék annak mértékét. Emellett az önkormányzatokat közmunka szervezésére, míg a fiatal segélyezetteket képzésben való részvételre köteleznék.

Január elsejétől csökkentené a rendszeres szociális segély maximális összegét a kormány. A Dobogókőn a következő két év kormányzati politikájának tartalmáról tartott tanácskozáson a szocialista vezetés többek között a szociális támogatások rendszerének átalakításáról is egyeztetett.

A többpontos változtatás egyik eleme lenne a minimálbér és a rendszeres szociális segély legmagasabb összegének egymástól való „távolítása”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy megváltoztatnák a segély kiszámításának módját: a jövőben nem a – jelenleg 69 ezer forintos – minimálbérhez kötnék a maximális összeget, hanem a lét- vagy a nyugdíjminimumhoz. Utóbbi ma 28 500 forint, ennek legfeljebb 150 százalékában határoznák meg a segélyt, amely így nem érné el a 45 ezer forintot sem.

Emellett a pénzügyi támogatások átalakításával arra ösztönöznék az önkormányzatokat, hogy a rendelkezésre álló forrásokat segélyezés helyett közmunkaprogramokra fordítsák. Erre három javaslatot fogalmaztak meg: egyfelől arra ösztönöznék az önkormányzatokat, hogy a rendelkezésre álló forrásokat segélyezés helyett közmunkaprogramokra fordítsák.

A másik javaslat, hogy a fiatal munkanélküliek csak akkor kaphassanak segélyt, ha képzésen vesznek részt. A segélyezetteknek jelenleg negyven százaléka tizen- és huszonéves, a képzésük jelentheti az általános iskola befejezését éppúgy, mint a szakmatanulást. A harmadik javaslat szerint a minimálbér és a segély legmagasabb összegét távolítani kell egymástól. Így az érintetteknek érdemesebb lesz inkább munkát találni a segély helyett.

A szociális tárca tervei között továbbra is szerepel, hogy negyedévente 120 óra „valódi munkát” kellene biztosítani az állástalanoknak, s ezért munkaviszonyban munkabért kapnának. Ez nem jelenti azt, hogy a segélyért dolgozni kell. A javaslatok ősszel kerülnek a parlament elé, addig azokról konzultációk indulnak.

Gyurcsány Ferenc az MSZP szombati választmányi ülésén kijelentette: nincs szükség sem reformsokkra, sem társadalmi, szociális sokkterápiára. Elutasította azt is, hogy válságkormányzás, előre hozott választás, szakértői kormány vagy új megszorító csomag kellene. Az adórendszerről szólva mindkét fórumon az egyszerűbb rendszer és a kevesebb adókedvezmény szükségességét hangsúlyozta.

Az eddig ismert három kedvezmény – étkezési, utazási, üdülési – mellett egy újabb, az iskoláztatási támogatás megtartása mellett érvelt. Bejelentette, a kormány átfogó gazdasági egyeztető fórumot hoz létre, a kormány–önkormányzat egyeztető fórum mintájára, amelynek célja, hogy konzultációt biztosítson a gazdasági élet, az üzleti szféra szereplői és a kormány között.