Olivér
5 °C
8 °C

Pénzhez jutnak a Széchenyi terv nyertesei

2002.10.24. 11:00
Október elejéig a Széchenyi terv kereteiből 43 milliárd forint támogatást folyósítottak, vagyis alig több mint negyedét utalták át annak a 197 milliárd forintnak, amit az előző kormány vállalkozástámogató rendszere ítélt meg különböző programokra. A kormányzat vállalkozásokat támogató új stratégiájában az Európai Unióban elfogadott módszertannak is megfelelő - az EU strukturális alapjaihoz hasonló - támogatási rendszer kiépítésére törekszik. Eltérően a Széchenyi tervtől, nem tőkepótlékot, hanem esélykiegyenlítő, EU-kompatibilis támogatást nyújt a kormányzat, és megszűnik a normatív jellegű vállalkozástámogatási rendszer.
Két év alatt 197 milliárd forintot ítéltek meg a kis- és középvállalkozások fejlesztésére létrehozott Széchenyi terv pályázataira, ám az október eleji állapot szerint - az utófinanszírozás miatt - még csak 43 milliárd forint támogatást fizettek ki - tudta meg a Napi Gazdaság Dubéczi Zoltántól, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) pályázati főosztályának vezetőjétől.

A tájékoztatás szerint a kifizetések mértéke az utóbbi időben fokozott mértékben növekedett, így jelenleg 1-2 milliárd forintot fizetnek ki hetente.

Megszűnik a normatív jellegű támogatási rendszer

A normatív támogatási rendszerben működő Széchenyi tervben nem vették figyelembe a támogatandó projektek minőségét, a konkurens pályázatok nem versenyeztek, csak a felállított alapkritériumnak kellett megfelelni.

A megítélési procedúra során a minisztérium a következő évi költségvetés terhére 40 százalék támogatást előrehozhatott, vagyis a tárca 2001-ben az idei költségvetés terhére költekezhetett. 2002. május 27-éig a GKM már a Széchenyi tervre elkülönített idei keret 126 százalékát kötötte le. Ez nem jelentett minisztériumi túlköltekezést, hiszen ténylegesen csak az adott projekt megvalósítása után fizetnek - jelentette ki Dubéczi.

Ugyanakkor a 2002-es maradék évre, május után szerény mozgástér maradt a GKM számára, amely így december végéig csupán 8-9 milliárd forint fölött diszponálhat, annak ellenére, hogy több megvalósítási kategória - mint például a turisztikai támogatási rendszer - néhány milliárdos támogatást kapott a költségvetés tartalékalapjából.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?