Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Pénzhez jutnak a Széchenyi terv nyertesei

2002.10.24. 11:00
Október elejéig a Széchenyi terv kereteiből 43 milliárd forint támogatást folyósítottak, vagyis alig több mint negyedét utalták át annak a 197 milliárd forintnak, amit az előző kormány vállalkozástámogató rendszere ítélt meg különböző programokra. A kormányzat vállalkozásokat támogató új stratégiájában az Európai Unióban elfogadott módszertannak is megfelelő - az EU strukturális alapjaihoz hasonló - támogatási rendszer kiépítésére törekszik. Eltérően a Széchenyi tervtől, nem tőkepótlékot, hanem esélykiegyenlítő, EU-kompatibilis támogatást nyújt a kormányzat, és megszűnik a normatív jellegű vállalkozástámogatási rendszer.
Két év alatt 197 milliárd forintot ítéltek meg a kis- és középvállalkozások fejlesztésére létrehozott Széchenyi terv pályázataira, ám az október eleji állapot szerint - az utófinanszírozás miatt - még csak 43 milliárd forint támogatást fizettek ki - tudta meg a Napi Gazdaság Dubéczi Zoltántól, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) pályázati főosztályának vezetőjétől.

A tájékoztatás szerint a kifizetések mértéke az utóbbi időben fokozott mértékben növekedett, így jelenleg 1-2 milliárd forintot fizetnek ki hetente.

Megszűnik a normatív jellegű támogatási rendszer

A normatív támogatási rendszerben működő Széchenyi tervben nem vették figyelembe a támogatandó projektek minőségét, a konkurens pályázatok nem versenyeztek, csak a felállított alapkritériumnak kellett megfelelni.

A megítélési procedúra során a minisztérium a következő évi költségvetés terhére 40 százalék támogatást előrehozhatott, vagyis a tárca 2001-ben az idei költségvetés terhére költekezhetett. 2002. május 27-éig a GKM már a Széchenyi tervre elkülönített idei keret 126 százalékát kötötte le. Ez nem jelentett minisztériumi túlköltekezést, hiszen ténylegesen csak az adott projekt megvalósítása után fizetnek - jelentette ki Dubéczi.

Ugyanakkor a 2002-es maradék évre, május után szerény mozgástér maradt a GKM számára, amely így december végéig csupán 8-9 milliárd forint fölött diszponálhat, annak ellenére, hogy több megvalósítási kategória - mint például a turisztikai támogatási rendszer - néhány milliárdos támogatást kapott a költségvetés tartalékalapjából.