Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Úszik a híd, csúsznak az utak

2007.07.03. 07:50
A módosított határidőket sem tudják tartani a gyorsforgalmi utak építői. Az eredetileg tavaly novemberre, majd idén júniusra tervezett dunaújvárosi híd átadása legalább egy hónapot csúszik, pedig neve már van: Pentele vagy Pentelei. Júliusra ígérték az M7-es Nagykanizsa és Sormás közötti szakaszát, de csak augusztusban autózhatunk rajta. Az M0-s keleti szektora biztosan, az M6-os városi szakasza jó esetben jövőre készül el.

Világrekordnak mondott hídúsztatás volt, hordógurítási ünnepséget is tartottak már a dunaújvárosi leendő M8-as Duna-hídon, és már neve is van. A múlt héten döntött a földrajzinév-bizottság, így a hidat Pentele vagy Pentelei hídnak hívják majd. A testület az előbbi változatot elfogadhatónak tartotta, de azt javasolta a gazdasági és közlekedési tárcának, hogy fontolja meg inkább az utóbbi változat használatát.

Szépnek szép lesz (fotó: Németh Dániel)
Szépnek szép lesz (fotó: Németh Dániel)

Szóval úgy tűnik, minden rendben van a híddal, ráadásul szép is lesz. Csak éppen még mindig nem készült el, holott már a módosított átadási határidő is lejárt. Eredetileg tavaly november végére kellett volna elkészülnie az 54 milliárd forintos beruházással épülő hídnak és a hozzá tartozó, az M6-ost a híddal összekötő, mintegy két kilométernyi M8-asnak – a költségekből 43 milliárdot a híd megépítése tesz ki –, ám a tavaly tavaszi kedvezőtlen időjárás miatt az időpontot idén júniusra módosították.

Még csak próbaterhelik

A beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztési (NIF) Zrt.-nél még az év elején is azt közölték, hogy idén júniusban lesz az M8-as híd átadása. A kivitelezők azonban május végén bejelentették, hogy a hidat július végén lehet legkorábban átadni, a június végére tervezett átadási időpontban még csak próbaterhelést tartanak.

Az építkezést a múlt héten néztük meg. A hídhoz vezető útszakaszról helyenként még hiányzik a kopóréteg, az úttest nem is érintkezik a híddal. A kandelábereket már felállították, jelenleg szigetelnek, festik a hidat. A gyalogos- és kerékpáros-forgalomnak helyet biztosító sávok mentén itt-ott még hiányos a korlát és a kopóréteg is.

Csinosítgatják
Csinosítgatják

A híd kivitelezését a Vegyépszer Zrt. és a Hídépítő Zrt. részvételével az építésre alakult DunaÚj-Híd Konzorcium végzi. Mindkét pályáján leállósávot, járdát és kerékpárutat alakítottak ki. Az úgynevezett kosárfüles híd építéséhez több mint 24 ezer tonna acélt használtak fel, az alapozás és a pillérek elkészítéséhez több mint hatvanezer köbméter betonkeveréket építettek be.

Kész lesz, de nem használhatjuk


Nagykanizsa-Sormás, 12 kilométer (forrás: roads.extra.hu) – kattintson a nagyításhoz!

Míg a dunaújvárosi hídról már biztosan tudjuk, hogy nem készült el a módosított határidőre, az M7-es Nagykanizsa és Sormás közötti szakaszáról – nagyrészt a gyorsút nagykanizsai elkerülőjéről – még nem tudni, mikor autózhatunk rajta. A NIF-nél év elején júliusi átadást ígértek, amit most kérdésünkre úgy módosítottak, hogy július végéig csak "készre jelentenie" kell a kivitelezőnek, a forgalomba helyezést eredetileg is augusztusra tervezték.

Bár laikusok vagyunk, a NIF honlapján látható, júniusban készült fotógaléria alapján nekünk azzal kapcsolatban is erős kétségeink vannak, hogy valóban készen lesz-e az út e hónap végére.

Augusztus 8-tól viaduktolhatunk

Ha igen, akkor viszont augusztusban már csak egy 36 kilométeres szakasz hiányzik majd ahhoz, hogy az Adriára autózók Budapesttől lényegében végig autópályán utazhatnak (nem számítva a Letenye és az országhatár között lévő egy kilométert).

Az M7-es köröshegyi viadukttal tuningolt Zamárdi-Balatonszárszó szakaszát ugyanis szintén augusztusban, a NIF mostani tájékoztatása szerint várhatóan augusztus 8-án adják át a forgalomnak. Ez a legutóbbi határidőnél néhány nappal korábban van, bár eredetileg ennek a szakasznak az elkészítését még a múlt évre tervezték.

Ebben a hónapban kész lesz, de tényleg (forrás: nif.hu)
Ebben a hónapban kész lesz, de tényleg (forrás: nif.hu)

A jövőnek építik

Az idei utolsó gyorsútátadás a tavaly őszről idén szeptemberre halasztott, Görbeháza és Nyíregyháza közötti M3-as lesz, jelenleg úgy tűnik, a mostani határidőt ott sikerül tartani. Az épülő, és csúszásban lévő sztrádák közül egészen biztosan nem készül el idén sem az egykor még 2006 februári átadással tervezett M6-os városi szakasza, amelyet legkorábban ugyancsak jövő nyáron használhatnak az autósok.

Az M0-s korábban ez év végéig átadni tervezett keleti szektorát is csak jövő nyárra fejezik be, feltéve, ha a NIF-nek októberig sikerül megoldania a területszerzéssel kapcsolatos nehézségeket. Ha nem, akkor a kivitelező szerint lehetséges – az időjárástól függ –, hogy csak jövő őszre lesznek készen.