Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindenki maradjon otthon jövő szerdán

2007.11.16. 10:21
Jövő szerdán általános, hatórás sztrájkot tartanak a vasútnál, de számos más területen is munkabeszüntetéssel tiltakoznak több, a kormány által tervezett intézkedés ellen. A vasutasok a mellékvonalak tervezett bezárása miatt háborognak, a többieket a társadalombiztosítás átalakítása bántja. Este nagygyűlés is lesz a parlamentnél, legalábbis ha addig nem születik megegyezés.

A vasúti munkahelyek megvédéséért, az egészségügyi ellátórendszer átalakításának megakadályozásáért és a nyugdíjrendszer átalakítása ellen szervez tiltakozássorozatot jövő szerdára több szakszervezet. A Liga szakszervezetek által a társadalmi szolidaritás napjának nevezett akcióhoz keddig lehet csatlakozni, így most még nem lehet tudni, pontosan kik, mennyi időre és milyen feltételekkel szüneteltetik aznap a munkát.

A kormány meghátrálását várják

Különösen annak fényében bizonytalan a jövő szerdai tiltakozássorozat, hogy csütörtökön tárgyalás kezdődött a szakszervezetek és a kormányzat között. Az érdekvédők szerint a kormány javaslatai az egészségbiztosítás és a nyugdíjrendszer átalakítására az állampolgárok számára rendkívül veszélyes folyamatokat indítanak el. Szerintük a társadalombiztosítás reformja a szociális biztonság további gyengüléséhez vezet.

A BKV-nál kedden lesz sztrájk

A többi szakszervezettől és a szerdai általános tiltakozástól függetlenül, kedden tart kétórás munkabeszüntetést két BKV-s szakszervezet. A főként buszvezetőket tömörítő, mintegy 2500 tagot számláló szervezetek a járatritkítások ellen tiltakoznak a hajnali 4 és 6 óra közötti munkabeszüntetéssel. A munkavállalók szerint a cég átszervezése és a létszámleépítések miatt veszélybe kerül a szolgáltatások színvonala és a tömegközlekedés biztonsága.

A csütörtökön kezdődött egyeztetés hétfőn folytatódik a társadalombiztosítás átalakításáról, míg a vasutasok követeléseiről pénteken is tárgyalnak. A munkavállalók azt követelik, hogy a kormány vonja vissza az egészségbiztosítási reformról szóló törvényjavaslatát. Azt is kérik emellett, hogy készüljön egy törvényjavaslat a nyugdíjszámítás jövő év elejétől esedékes módosításának átütemezésére, egyébként ugyanis azok, akik a jövő évtől mennek nyugdíjba, minden átmenet nélkül 8 százalékkal kevesebb nyugdíjhoz jutnak.

Menetrend szerinti megállás

Egyelőre az tűnik biztosnak, hogy a legnagyobb sztrájk a vasútnál lesz, október 25. óta immár harmadszor. Októberben a mozdonyvezetők, két héttel később a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a Vasutasok Szakszervezete sztrájkolt, utóbbiak a mellékvonalak tervezett bezárásai miatt. Tették ezt azzal az indokkal, hogy a szaktárca megszegi a megállapodásban vállalt kötelezettségeit, elmulasztja a tájékoztatást és a mozdonyvezetőket érintő jogszabálytervezetek egyeztetését.

Ezúttal ismét a mellékvonalak, így a vasúti munkahelyek megvédése érdekében szüntetik be a munkát a vasutasok. A sztrájk sokkal komolyabbnak ígérkezik az eddigieknél: nem reggel 6 és 8 között nem közlekednek a vonatok, hanem a vasutasok tervei szerint 6-tól 12-ig tart a munkabeszüntetés, amely kiterjed nemcsak a személy-, hanem a tehervonatokra is.

A hat óra alatt összesen nagyjából ezer vonat közlekedne, hogy ezek közül mennyi és melyek indulnak el, még nem tudni, miután a szakszervezetek és a MÁV eddig nem állapodtak meg az úgynevezett elégséges szolgáltatásokról. Októberben elvileg csak a személyvonatok nem közlekedtek, de a főváros térségében néhány elővárosi vonat akkor is elindult, míg november 7-én jobbára a fővárosban és a dél-balatoni településeken, összesen mintegy tucatnyi állomáson nem sztrájkoltak a dolgozók.

Így sztrájkoltak egy hónapja - klikkeljen! Fotó: Barakonyi Szabolcs

A sztrájk idején biztosítandó elégséges szolgáltatásokról már csütörtökön egyeztetést kezdett – ezt szintén hétfőn folytatják – a szakszervezetekkel a MÁV. A vasúttársaság azt szeretné, ha a sztrájk ideje előtt elindított személyszállító vonatok megérkeznének a végállomásra 6 és 12 között is – ezt a kérést a munkavállalók elfogadták. Ők azonban 6 és 12 között egyáltalán nem indítanának vonatokat, míg a MÁV az összes nemzetközi vonatot, a fővonalakon egy-egy pár IC-t, gyors- és személyvonatot, míg a mellékvonalakon három vonatpárt közlekedtetne, emellett a hétvégi menetrendet léptetné életbe az elővárosi közlekedésben.

Buszok sem indulnak két megyében

A Liga felhívására az elmúlt napokban több mint egy tucatnyi szakszervezet és civil szervezet csatlakozott az elmúlt napokban. A Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete, valamint a Békés megyei és az esti tiltakozásra a fővárosba busszal érkező Vas megyei buszsofőrök azért, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány meg akarja vonni a közlekedésben dolgozók nyugdíjkorkedvezményét. Kifogásolják azt is, hogy régóta nem hallgatják meg őket, hanem a minisztériumban döntik el, mi lesz a megyei Volán-cégekkel.

A volánosok várhatóan kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak szerda reggel 6 és 8 között. Hogy ebben az időszakban mi lesz az elégséges szolgáltatás, azaz a sztrájkoló megyékben indulnak-e buszjáratok, és ha igen, melyek, azt még szintén nem lehet tudni.

Nem 6, hanem csak 2 órás figyelmeztető sztrájkot tart reggel 6 és 8 között a GYSEV Dolgozók Szabad Szakszervezete. A részben osztrák tulajdonú cégnél működő érdek-képviseleti szervezet emlékeztet arra, hogy ők ritkán sztrájkolnak, de a mostani megmozdulás témái fontosak, ezért támogatják a megmozdulást.

Ki fog tanítani?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is részt vesz a tiltakozásban. A PDSZ közölte, kérik tagjaikat, hogy vegyenek részt a szolidaritást kifejező sztrájkban, mert különös felelősséget éreznek a társadalombiztosítás biztos jövőjéért és az esélyegyenlőség fenntartásáért. Hogy a sztrájk részeként mikor és hol szünetel a tanítás, arról "helyi szinten értesítik a szülőket és diákokat".

Három egészségügyi érdekvédelmi szervezet, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Gyógyszerész Kamara és az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara képviselői várhatóan pénteken jelentik be, hogy támogatják a sztrájkot. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, azt most még szintén nem tudni. Ugyancsak pénteken csatlakozás a tiltakozáshoz a Tungsram dolgozók szakszervezete. A cégnél az átszervezések miatt 11 ezer munkahely szűnik meg a következő években, a szakszervezet ennek megvédéséért is csatlakozott a tiltakozáshoz.

Leállnak az áramosok is

A villamosenergia-ipari dolgozók szakszervezete három erőműben és egy áramszolgáltatóban szervez munkabeszüntetést. Az ország áramellátása egyensúlyban marad, mivel az áramelosztó importból pótolja a sztrájk miatt kieső mennyiséget. A Démász területein délután 2-től 4-ig lesz sztrájk, a budapesti és a vértesi erőművek dolgozói a délelőtti órákban szüntetik be a munkát. A Paksi Atomerőműben később döntenek arról, mikor kezdődik a kétórás sztrájk.

A tiltakozáshoz csatlakozott a Rába Munkavállalók Szakszervezete, amely egyórás munkabeszüntetést tart délután a társadalombiztosítás reformja ellen. A Rába-dolgozók azt akarják elérni, hogy a kormány vonja vissza erre vonatkozó valamennyi javaslatát. A tiltakozáshoz csatlakoznak a Győri Nemzeti Színház műszaki dolgozói is.

Sztrájkok világszerte

A világ egy héttel előttünk jár: Franciaországban és Németországban már napok óta folyik a közalkalmazottak és a közlekedési dolgozók sztrájkja. A német mozdonyvezetők ágazati szakszervezete szombat hajnali 2-ig hirdetett 62 órás sztrájkot, ami az ország történetének legnagyobb munkabeszüntetése lehet. A mozdonyvezetők a jelenlegi, átlagosan nettó 1500 eurós (380 ezer forintos) fizetésük drasztikus emelését és a munkaidő mérséklését követelik, míg a vasút a 38 százalékos általános béremeléssel szemben a legalább 100 órát túlórázó mozdonyvezetőknek egyszeri 2000 eurós kifizetést és maximum 10 százalékos béremelést ajánlott.

A francia közlekedési dolgozók sztrájkja miatt az elmúlt napokban a Párizsba bevezető utakon több száz kilométeren alakultak ki dugók. A sztrájkot meghatározatlan időre hirdették meg, ahhoz szerda este csatlakozik a Párizsi Opera és a francia nemzeti színház, majd a jövő héten minisztériumi dolgozók, tanárok és más közalkalmazottak is leteszik a munkát. Az egyetemisták is tiltakoznak, Franciaország 85 egyeteméből 13-at megszálltak a diákok.

A munkabeszüntetés oka a franciáknál is a nyugdíjrendszer átalakítása. A különleges közalkalmazotti nyugdíjkedvezményeket már 1995-ben megpróbálta felszámolni Jacques Chirac akkori elnök, de a sztrájkok miatt kénytelen volt meghátrálni.

A sorozatfüggők nagy bánatára a hollywoodi forgatókönyvírók is sztrájkba léptek, még november elején. A már több mint két hete tartó munkabeszüntetéshez több híresség mellett a Broadway díszletezői is csatlakoztak. A sztrájkban kaliforniai kormányzóként Arnold Schwarzenegger közvetít, ott ugyanis nem az állammal, hanem a filmstúdiókkal van bajuk a munkabeszüntetőknek, akik a jogdíjak elosztását kifogásolják.