Emília
18 °C
26 °C

Mindenki maradjon otthon jövő szerdán

2007.11.16. 10:21
Jövő szerdán általános, hatórás sztrájkot tartanak a vasútnál, de számos más területen is munkabeszüntetéssel tiltakoznak több, a kormány által tervezett intézkedés ellen. A vasutasok a mellékvonalak tervezett bezárása miatt háborognak, a többieket a társadalombiztosítás átalakítása bántja. Este nagygyűlés is lesz a parlamentnél, legalábbis ha addig nem születik megegyezés.

A vasúti munkahelyek megvédéséért, az egészségügyi ellátórendszer átalakításának megakadályozásáért és a nyugdíjrendszer átalakítása ellen szervez tiltakozássorozatot jövő szerdára több szakszervezet. A Liga szakszervezetek által a társadalmi szolidaritás napjának nevezett akcióhoz keddig lehet csatlakozni, így most még nem lehet tudni, pontosan kik, mennyi időre és milyen feltételekkel szüneteltetik aznap a munkát.

A kormány meghátrálását várják

Különösen annak fényében bizonytalan a jövő szerdai tiltakozássorozat, hogy csütörtökön tárgyalás kezdődött a szakszervezetek és a kormányzat között. Az érdekvédők szerint a kormány javaslatai az egészségbiztosítás és a nyugdíjrendszer átalakítására az állampolgárok számára rendkívül veszélyes folyamatokat indítanak el. Szerintük a társadalombiztosítás reformja a szociális biztonság további gyengüléséhez vezet.

A BKV-nál kedden lesz sztrájk

A többi szakszervezettől és a szerdai általános tiltakozástól függetlenül, kedden tart kétórás munkabeszüntetést két BKV-s szakszervezet. A főként buszvezetőket tömörítő, mintegy 2500 tagot számláló szervezetek a járatritkítások ellen tiltakoznak a hajnali 4 és 6 óra közötti munkabeszüntetéssel. A munkavállalók szerint a cég átszervezése és a létszámleépítések miatt veszélybe kerül a szolgáltatások színvonala és a tömegközlekedés biztonsága.

A csütörtökön kezdődött egyeztetés hétfőn folytatódik a társadalombiztosítás átalakításáról, míg a vasutasok követeléseiről pénteken is tárgyalnak. A munkavállalók azt követelik, hogy a kormány vonja vissza az egészségbiztosítási reformról szóló törvényjavaslatát. Azt is kérik emellett, hogy készüljön egy törvényjavaslat a nyugdíjszámítás jövő év elejétől esedékes módosításának átütemezésére, egyébként ugyanis azok, akik a jövő évtől mennek nyugdíjba, minden átmenet nélkül 8 százalékkal kevesebb nyugdíjhoz jutnak.

Menetrend szerinti megállás

Egyelőre az tűnik biztosnak, hogy a legnagyobb sztrájk a vasútnál lesz, október 25. óta immár harmadszor. Októberben a mozdonyvezetők, két héttel később a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a Vasutasok Szakszervezete sztrájkolt, utóbbiak a mellékvonalak tervezett bezárásai miatt. Tették ezt azzal az indokkal, hogy a szaktárca megszegi a megállapodásban vállalt kötelezettségeit, elmulasztja a tájékoztatást és a mozdonyvezetőket érintő jogszabálytervezetek egyeztetését.

Ezúttal ismét a mellékvonalak, így a vasúti munkahelyek megvédése érdekében szüntetik be a munkát a vasutasok. A sztrájk sokkal komolyabbnak ígérkezik az eddigieknél: nem reggel 6 és 8 között nem közlekednek a vonatok, hanem a vasutasok tervei szerint 6-tól 12-ig tart a munkabeszüntetés, amely kiterjed nemcsak a személy-, hanem a tehervonatokra is.

A hat óra alatt összesen nagyjából ezer vonat közlekedne, hogy ezek közül mennyi és melyek indulnak el, még nem tudni, miután a szakszervezetek és a MÁV eddig nem állapodtak meg az úgynevezett elégséges szolgáltatásokról. Októberben elvileg csak a személyvonatok nem közlekedtek, de a főváros térségében néhány elővárosi vonat akkor is elindult, míg november 7-én jobbára a fővárosban és a dél-balatoni településeken, összesen mintegy tucatnyi állomáson nem sztrájkoltak a dolgozók.

Így sztrájkoltak egy hónapja - klikkeljen! Fotó: Barakonyi Szabolcs

A sztrájk idején biztosítandó elégséges szolgáltatásokról már csütörtökön egyeztetést kezdett – ezt szintén hétfőn folytatják – a szakszervezetekkel a MÁV. A vasúttársaság azt szeretné, ha a sztrájk ideje előtt elindított személyszállító vonatok megérkeznének a végállomásra 6 és 12 között is – ezt a kérést a munkavállalók elfogadták. Ők azonban 6 és 12 között egyáltalán nem indítanának vonatokat, míg a MÁV az összes nemzetközi vonatot, a fővonalakon egy-egy pár IC-t, gyors- és személyvonatot, míg a mellékvonalakon három vonatpárt közlekedtetne, emellett a hétvégi menetrendet léptetné életbe az elővárosi közlekedésben.

Buszok sem indulnak két megyében

A Liga felhívására az elmúlt napokban több mint egy tucatnyi szakszervezet és civil szervezet csatlakozott az elmúlt napokban. A Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete, valamint a Békés megyei és az esti tiltakozásra a fővárosba busszal érkező Vas megyei buszsofőrök azért, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány meg akarja vonni a közlekedésben dolgozók nyugdíjkorkedvezményét. Kifogásolják azt is, hogy régóta nem hallgatják meg őket, hanem a minisztériumban döntik el, mi lesz a megyei Volán-cégekkel.

A volánosok várhatóan kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak szerda reggel 6 és 8 között. Hogy ebben az időszakban mi lesz az elégséges szolgáltatás, azaz a sztrájkoló megyékben indulnak-e buszjáratok, és ha igen, melyek, azt még szintén nem lehet tudni.

Nem 6, hanem csak 2 órás figyelmeztető sztrájkot tart reggel 6 és 8 között a GYSEV Dolgozók Szabad Szakszervezete. A részben osztrák tulajdonú cégnél működő érdek-képviseleti szervezet emlékeztet arra, hogy ők ritkán sztrájkolnak, de a mostani megmozdulás témái fontosak, ezért támogatják a megmozdulást.

Ki fog tanítani?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is részt vesz a tiltakozásban. A PDSZ közölte, kérik tagjaikat, hogy vegyenek részt a szolidaritást kifejező sztrájkban, mert különös felelősséget éreznek a társadalombiztosítás biztos jövőjéért és az esélyegyenlőség fenntartásáért. Hogy a sztrájk részeként mikor és hol szünetel a tanítás, arról "helyi szinten értesítik a szülőket és diákokat".

Három egészségügyi érdekvédelmi szervezet, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Gyógyszerész Kamara és az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara képviselői várhatóan pénteken jelentik be, hogy támogatják a sztrájkot. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, azt most még szintén nem tudni. Ugyancsak pénteken csatlakozás a tiltakozáshoz a Tungsram dolgozók szakszervezete. A cégnél az átszervezések miatt 11 ezer munkahely szűnik meg a következő években, a szakszervezet ennek megvédéséért is csatlakozott a tiltakozáshoz.

Leállnak az áramosok is

A villamosenergia-ipari dolgozók szakszervezete három erőműben és egy áramszolgáltatóban szervez munkabeszüntetést. Az ország áramellátása egyensúlyban marad, mivel az áramelosztó importból pótolja a sztrájk miatt kieső mennyiséget. A Démász területein délután 2-től 4-ig lesz sztrájk, a budapesti és a vértesi erőművek dolgozói a délelőtti órákban szüntetik be a munkát. A Paksi Atomerőműben később döntenek arról, mikor kezdődik a kétórás sztrájk.

A tiltakozáshoz csatlakozott a Rába Munkavállalók Szakszervezete, amely egyórás munkabeszüntetést tart délután a társadalombiztosítás reformja ellen. A Rába-dolgozók azt akarják elérni, hogy a kormány vonja vissza erre vonatkozó valamennyi javaslatát. A tiltakozáshoz csatlakoznak a Győri Nemzeti Színház műszaki dolgozói is.

Sztrájkok világszerte

A világ egy héttel előttünk jár: Franciaországban és Németországban már napok óta folyik a közalkalmazottak és a közlekedési dolgozók sztrájkja. A német mozdonyvezetők ágazati szakszervezete szombat hajnali 2-ig hirdetett 62 órás sztrájkot, ami az ország történetének legnagyobb munkabeszüntetése lehet. A mozdonyvezetők a jelenlegi, átlagosan nettó 1500 eurós (380 ezer forintos) fizetésük drasztikus emelését és a munkaidő mérséklését követelik, míg a vasút a 38 százalékos általános béremeléssel szemben a legalább 100 órát túlórázó mozdonyvezetőknek egyszeri 2000 eurós kifizetést és maximum 10 százalékos béremelést ajánlott.

A francia közlekedési dolgozók sztrájkja miatt az elmúlt napokban a Párizsba bevezető utakon több száz kilométeren alakultak ki dugók. A sztrájkot meghatározatlan időre hirdették meg, ahhoz szerda este csatlakozik a Párizsi Opera és a francia nemzeti színház, majd a jövő héten minisztériumi dolgozók, tanárok és más közalkalmazottak is leteszik a munkát. Az egyetemisták is tiltakoznak, Franciaország 85 egyeteméből 13-at megszálltak a diákok.

A munkabeszüntetés oka a franciáknál is a nyugdíjrendszer átalakítása. A különleges közalkalmazotti nyugdíjkedvezményeket már 1995-ben megpróbálta felszámolni Jacques Chirac akkori elnök, de a sztrájkok miatt kénytelen volt meghátrálni.

A sorozatfüggők nagy bánatára a hollywoodi forgatókönyvírók is sztrájkba léptek, még november elején. A már több mint két hete tartó munkabeszüntetéshez több híresség mellett a Broadway díszletezői is csatlakoztak. A sztrájkban kaliforniai kormányzóként Arnold Schwarzenegger közvetít, ott ugyanis nem az állammal, hanem a filmstúdiókkal van bajuk a munkabeszüntetőknek, akik a jogdíjak elosztását kifogásolják.