Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Hétfőn jobb lesz inkább autóra, buszra váltani

2007.12.14. 16:43
Szombaton nagygyűlésen, hétfőn országos, általános sztrájkon tiltakoznak érdekvédelmi és civil szervezetek a társadalombiztosítás reformja ellen. Hétfőn hajnali hatkor határozatlan idejű sztrájk kezdődik a MÁV-nál. Munkabeszüntetést hirdettek a Ferihegyi reptér dolgozói, útlezárások lesznek csaknem ötven helyen, sztrájkok kórházakban és iskolákban.

Pénteken várhatóan megalakul a Liga szakszervezeti konföderáció és a Munkástanácsok sztrájkbizottsága, jelentette be Gaskó István, a Liga elnöke. Ez eredetileg két órakor alakult volna meg, de elhalasztották a létrehozását, miután a kormány három órára tárgyalásra hívta az érdek-képviseleti vezetőket. A szakszervezeti vezető szerint szombat délig meg kell állapodni a kormánnyal, különben a teljes körű sztrájkot már nem tudják visszavonni. A pénteki tárgyalási forduló azonban megegyezés nélkül zárult és a tárgyalások folytatásáról sem született döntés.

Három cél, két tiltakozás

Az érdek-képviseleti szervezetek, akárcsak november 21-én, ezúttal is a nyugdíjrendszer január 1-jén hatályba lépő, az induló nyugdíjak 7-8 százalékos csökkentését eredményező átalakítása, az egészségügyi reform – erről december 17-én szavaz a parlament –, valamint a 38 vasúti szárnyvonal bezárása ellen tiltakoznak. A hétfői sztrájkot megelőzően szombaton délelőtt 11-től nagygyűlést tartanak, ehhez eddig 22, a hétfői munkabeszüntetéshez nagyjából húsz szervezet csatlakozott.

A Liga elnöksége emellett is minden jogi lépést megtehet, hogy az egészségügyi törvény ne lépjen életbe, minden eszközt bevetnek, hogy a törvény, ha azt el is fogadja a parlament, ne legyen hatályos, mondta Gaskó a Liga pénteki sajtótájékoztatóján. A sztrájkban becslései szerint több tízezer ember vesz majd részt, a munkabeszüntetés és a tiltakozások egyéb formái leginkább a közlekedésben lesznek majd érezhetők.

A Liga elnöke azt mondta: van egy ideges kisebbség, egy ideges csoport, akik nem jó szemmel nézik az alkotmányos jogaikkal élő munkavállalókat. Pedig értük is szól ez a tiltakozási akció, ami tízmillió magyart érint. "Ha győzünk, az tízmillió magyar állampolgár győzelme lesz" – mondta Gaskó.

A vonat nem jár

Bár a Volán-társaságok dolgozói pénteken visszaléptek a hétfői sztrájktól – Gaskó szerint várhatóan csak a Körös és talán a Balaton Volán dolgozói tartják meg a délelőtt kilencig tervezett munkabeszüntetést –, a BKV, a MÁV és a reptéri dolgozók munkabeszüntetése így is jelentősen megnehezítheti a közlekedést. A Volán-dolgozók visszalépéséről Gaskó azt mondta, ez nem meglepő, de ennek ellenére sem érzi, hogy szűkült volna a sztrájkolók köre és magára maradt volna a Liga, hiszen csatlakozott a munkabeszüntetéshez az egészségügyi dolgozók szakszervezete.

Bár négy vasutas szakszervezetből csak egy, a Gaskó vezette VDSZSZ hirdetett sztrájkot, mivel az a legnagyobb, Gaskó korábbi bejelentése szerint – ha nem tudnak megállapodni az elégséges szolgáltatásokról – teljes vasúti káosz lehet hétfőtől. A munkabeszüntetés reggel hatkor kezdődik, és mivel határozatlan idejű, még nem tudni, mikor ér véget.

Pénz van bőven

Gaskó erre a kérdésre többször is azt mondta: ha a parlamenti többség nemmel szavaz az egészségügyi törvény tervezetére, azonnal "boldogan lefújjuk a sztrájkot". Ha azonban elfogadják a törvényt, a folytatásról a sztrájkbizottság dönt, de annak megszületéséig nem veszik fel a munkát a sztrájkolók. Korábbi kérdésünkre, hogy a sztrájkalap megfelelő fedezetet jelent-e a sztrájkoló VDSZSZ-tagoknak a sztrájksegély kifizetésére, Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke azt mondta, "pénz van bőven".

A MÁV és a VDSZSZ eddig az úgynevezett elégséges szolgáltatásokról sem állapodott meg: úgy tudjuk, a vasúttársaság naponta mintegy 1600 személyszállító vonatot közlekedtetne, míg a szakszervezetek vonalanként egy-egy vonatpárt indítanának délelőtt és délután. Arról sincs még megállapodás, hogy a reggel hat, tehát a sztrájk kezdete előtt elindított vonatokat végigközlekedtetik-e, vagy csak a következő állomásig.

GYSEV: sztrájk nem lesz, de változások igen

A GYSEV-nél sztrájk nem lesz, ám a MÁV-os sztrájk miatt a nyugat-dunántúli osztrák-magyar vasúttársaságnál is lehetnek késések. Módosul a VDSZSZ sztrájkja miatt a GYSEV menetrendje is. A Győr-Sopron vonalon a megszokottól eltérően a vonatok Győr-GYSEV állomásról indulnak, valamint oda is érkeznek, az InterCity vonatok nem közlekednek.

A Sopron-Szombathely, valamint a Szentgotthárd-Szombathely vonalszakaszokon az utolsó GYSEV-állomásokról – Acsád, Ják-Balogunyom – vonatpótló buszok szállítják az utasokat Szombathelyre, illetve az ellenkező irányba. Az országos sztrájk miatti késésekről az utasok a GYSEV honlapján, az állomási pénztáraknál, és információs pultoknál tájékozódhatnak.

Ne repüljön kilencig

A Ferihegyi repülőtéren a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete, valamint a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete 7 és 9 óra között fog sztrájkolni. A Liga sztrájkjához a többek között BKV-dolgozókat – valamint Volán-alkalmazottakat, taxisofőröket és gépjárműoktatókat – tömörítő Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete is csatlakozott. Az egyesület határozatlan idejű sztrájkot hirdetett.

A fővárosban élők helyzetét megkönnyíti, hogy lefújta pénteken a hétfőre hirdetett sztrájkot a négy BKV-s szakszervezet. A fővárosi közlekedési cég munkavállalói hétfőn hajnali 4 és déli 13 óra között terveztek sztrájkolni, elsősorban a munkakörülmények romlására, a létszámleépítésekre és az esetleges járatritkításokra hivatkozva. Miután azonban pénteken megállapodtak arról, hogy a BKV egy hónappal elhalasztja a létszámleépítésről szóló döntését, és addig a menedzsment egyeztet a szakszervezetekkel, a munkabeszüntetést mégsem tartják meg.

Útlezárások országszerte

A Liga tiltakozásához csatlakozott a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), amely az ország 46 pontján egész napos, félpályás útlezárásokkal nehezíti a közlekedést. A szervezet – amelynek elnöke Jakab István, a Fidesz országgyűlési képviselője – azt közölte: a demonstráció egy napig tart, de ha nem hoz eredményt, a szervezet vezetősége összeül és "drasztikusabb" lépésekről dönt.

Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója közölte: ilyen drasztikusabb nyomásgyakorlásnak számíthat, ha a gazdák "nagyobb erőkkel, nagyobb számban" vonulnak fel, és nem feltétlenül csak az út fél pályáját zárják le. Elképzelhetőek útlezárások határoknál, mint ahogy ez Olaszországban kamionosok demonstrációjakor nemrég tapasztalható volt. A Magosz mellett a Civilek a Nemzetért Mozgalom is szervez útlezárást, ők a 41-es úton, Nyíregyházán, reggel 7 és délután 3 között demonstrálnak.

Kórházi sztrájkok, demonstrációk

A novemberi tiltakozáshoz képest változást jelent, hogy egészségügyi dolgozók is csatlakoztak a Liga sztrájkfelhívásához. A több mint 14 ezer tagot tömörítő – a Ligához frissen csatlakozott – orvosszakszervezet, a Magyar Orvosok Szövetsége, valamint a Cser Ágnes vezette Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) összesen 15 vidéki és fővárosi kórházban kezdeményezett munkabeszüntetést. Emellett hétfőn 11 és 12 között demonstrációt tartanak Budapesten a Nádor utcában, míg Szegeden már pénteken demonstráció volt az egészségpénztárnál.

Lapunk kérdésére Cser Ágnes azt mondta: rettenetesen megfenyegették a munkavállalókat, ilyen fenyegetettség a rendszerváltás óta nem volt, emiatt sok helyen visszaléptek. Egyelőre úgy tűnik, a budapesti Heim Pál Kórházban lesz hatórás sztrájk, emellett a sellyei, a csornai, a mosonmagyaróvári, a győri, az egri, a nyíregyházi és a Veszprém megyei kórházban szerveznek munkabeszüntetést. Egy 1994-es megállapodás alapján az egészségügyi sztrájk idején csak sürgősségi ellátást kell biztosítani, de Cser Ágnes szerint az ÁNTSZ ezt a megállapodást felülírva többet követelt, emiatt az EDDSZ bírósághoz fordul.

A pedagógusok mindkét szakszervezete sztrájkol

A novemberi tiltakozásban résztvevő Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete mellett ezúttal a Pedagógusok Szakszervezete is sztrájkolni fog. A Liga információi szerint a PDSZ-alkalmazottak az ország több pontján 2-8 órás munkabeszüntetést szerveznek, míg a PSZ-tagok egységesen kétórás sztrájkot szerveznek.

Sztrájkolni fognak hétfőn a székesfehérvári Alba Regia gyárban, a lábatlani Viscosa gyárban és a Tungsramnál is. Négyórás sztrájkot hirdetett a Liga Villamos és Hőenergia-ipari Szakszervezetek, de munkabeszüntetést tart az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete is.