Károly, Karola
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Októbertől sztrádán mehetünk az Adriára

2008.08.07. 15:59
A tervek szerint ősz közepére elkészül a Letenyét és a horvátországi Muracsányt összekötő Mura-híd, így akkortól megszakítás nélkül Budapestről az Adriai-tengerig sztrádán mehetnek az autósok.

Várhatóan október közepén adják át az M7-es autópályát és a horvát A4-es sztrádát összekötő Mura-hidat Letenye és Muracsány (Gorican) között - tájékoztatta a horvát kivitelező az MTI-t. Az avatást követően Budapest és az Adriai-tenger között megszakítás nélkül autópályán lehet majd utazni.

A fővállalkozóként a híd építési munkáit korábban nemzetközi pályázaton elnyert zágrábi Hidroelektra Niskogradnja d.d. főmérnöke, Domagoj Perkovic elmondta: októberben lesz a műszaki átadása a 216 méter hosszú, négysávos autópályahídnak. Az átkelő Zrínyi nevét viseli majd, a tervek szerint a két ország kormányfői is jelen lesznek az október közepére várható avatón.

A munkálatok a múlt év júliusában kezdődtek, a télen elkészült a híd pilléreinek cölöpözése, az acélszerkezet elkészítése után pedig néhány héttel ezelőtt befejezték mindkét oldal pályatestének betonozását is. Jelenleg a szigetelési és korrózióvédelmi feladatokat végzik, épülnek a kezelőjárdák, pénteken pedig megkezdik a magyar oldali felhajtó betonozását. A nyolc millió euró (mintegy 1,9 milliárd forint) értékű beruházást fele részben a magyar, fele részben pedig a horvát állam finanszírozza.

Domagoj Perkovic szerint a legnehezebb feladatuk a nagy sodrású Murában végzett alapozás volt. A híd pilléreinek helyén a víz kiszorításával ütötték le a cölöpöket, több esetben is a folyó erőteljes áradása idején. A feladat különleges volt abból a szempontból is, hogy az általános gyakorlattal szemben itt a hídnak kellett illeszkednie a már korábban megépült autópályákhoz. Emiatt a Zrínyi híd pályatestét egyszerre ferdére és kanyarodóra is tervezték - fűzte hozzá a főmérnök.

Az októberre tervezett átadásig elkészül horvát oldalon az A4-es autópályának a hídig még hátralévő 1300 méteres szakasza, magyar oldalon viszont már négy évvel ezelőtt megépült az M7-es 800 méternyi pályája, később pedig a közös határállomás épülete is. Heteken belül átadják az M7-es még hiányzó magyarországi szakaszát is: a tervek szerint augusztus 19-én adják át a forgalomnak az M7-es autópálya még hiányzó zalai szakaszát Zalakomár és Nagykanizsa között. Így ősztől - a Mura-híd elkészültét követően - autópályán el lehet jutni a magyar fővárosból az Adriáig. Arra azonban figyelniük kell az autósoknak, hogy Siófoktól az országhatárig csak év végére készülnek el a benzinkutak.