Friderika
12 °C
29 °C

Perelnék az M5-ös üzemeltetőjét

2003.09.10. 08:36
Az M5-ös autópályát üzemeltető társaság a kezdetektől fogva jóval nagyobb mértékben emelte tarifáit, mint amit a koncessziós szerződés megengedett volna számára - állítja az M5-ös Autópályát Használók Érdekvédelmi Szövetsége. Éppen ezért perelni kívánja az Alföld Koncessziós Autópálya Rt.-t.
Az M5-ös autópályát üzemeltető Alföld Koncessziós Autópálya (AKA) Rt. a kezdetektől fogva jóval nagyobb mértékben emelte tarifáit, mint amit a koncessziós szerződés megengedett volna számára - állítja a tarifaszámítás képletét is tartalmazó koncessziós szerződés birtokában lévő M5-ös Autópályát Használók Érdekvédelmi Szövetsége (MAHÉSZ).

Tízmilliárdos kár

Amennyiben nem született titkos megállapodás az útdíj kiszámítására, akkor számításaik szerint a személygépkocsikra vonatkozó I-es kategóriában az egyszeri útdíj nem lehetne több 1200 forintnál, miközben jelenleg 2310 forintot kell leróni ezért. A MAHÉSZ szerint az AKA ezzel az elmúlt tíz évben 13 milliárd forinttal kurtította meg az úthasználókat, s ezt az egyesület most az útdíjfizetők képviseletében kamatostul vissza akarja perelni.

Az egyesület külön perelni akarja az AKA Rt.-t az M5-ös vonzáskörzetében elmaradt beruházások kapcsán kialakult negatív hatások miatt is, amelyek meghaladják a 100 milliárd forintot. A MAHÉSZ az M5-ösre is kiterjesztett egységes matricarendszer bevezetését tudja elfogadni, de addig is haladéktalanul elvárja az útdíj szerződés szerinti mértékre csökkentését.

Betartja a szerződést

A MAHÉSZ vizsgálatot kezdeményez az AKA több milliárdos állami támogatása miatt is. Az AKA 2002-es mérleg szerinti eredménye 3,8 milliárd forint volt. A Napi Gazdaság kérdésére, hogy ilyen profitabilitás mellett milyen indokkal tarthatott igényt a cég az állami támogatásra, azt a választ kaptuk Garai Valériától, az AKA sajtóreferensétől, hogy a profit kizárólag a 2002. év végi erős forintnak tudható be, amely mesterségesen lecsökkentette az euróban nyilvántartott tartozás értékét.

Az érdekvédelmi egyesület útdíj-megállapításával kapcsolatban pedig azt válaszolták az AKA-nál, hogy a társaság a koncessziós szerződésnek teljesen megfelelően működik. Az AKA betartja a koncessziós szerződésben foglaltakat - reagált a napilapnak a gazdasági tárca illetékese is.