Bernadett
-2 °C
4 °C

Rekordszámú jelentkezés a sztrádaépítésre

2004.01.14. 08:34
Nyolc külföldi és kilenc magyar cég pályázik az összességében akár négyszázmilliárd forintos üzletre, melyben az M0-s északi híd megépítése is szerepel.
Lezárult a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. nyolc autópálya-szakasz építésére tavaly decemberben kiírt nyílt, előminősítéses közbeszerzési eljárásainak jelentkezési szakasza. Az összesen 166 kilométeres sztrádaépítésekre 17 cég jelentkezett önállóan vagy konzorcium tagjaként, közülük nyolc külföldi székhelyű, kilenc pedig Magyarországon is bejegyzett társaság.

Márciusra várható az előminősítés

Az előminősítésen megfelelt cégek tehetnek majd ajánlatot a kivitelezésre. A nagyszámú jelentkező, s különösen a nyolc külföldi társaság alkalmasságát igazoló iratok áttekintése a tervezettnél több időt vesz majd igénybe, így néhány eljárásnál február közepére, míg a többi pályázat esetében március közepére várható az előminősítés eredménye - mondta Császy Zsolt, az NA közbeszerzési irodavezetője.

Mind a nyolc sztrádaszakasz építésére pályázik a - korábbi eljárásokon magyar referencia hiánya miatt kizárt - portugál Mota-Engil S.A., a Magyarországon bejegyzett cégek közül pedig az osztrák tulajdonú Strabag Építő Rt., az Orbán-kormány idején autópályát építő Vegyépszer Rt. és a francia érdekeltségű Hídépítő Rt. Hét-hét beruházásra pályázik a Betonút Rt., az osztrák Habau GmbH, a francia Colas tulajdonában lévő Egút Rt., ötre pedig a svéd Skanska építőipari csoport cseh leányvállalata, emellett a német Walter-Heilit GmbH és a szlovák Inzinierski Stavby a.s. Új szereplőként ajánlatot nyújtott még be az orosz Engeocom Spetstroy Llc., az osztrák Porr AG és a görög Aktor S.A. Egy-egy beruházásra pályázik még a Swietelsky Kft., a Mélyépítő Budapest Kft. és a Hoffmann Rt. A munkákat 2005-2007 között fejezik be.

Az NA néhány héten belül kiírja az M0-s beruházáshoz kapcsolódó kilencedik sztrádapályázatát is, ez a két Duna-ágat összekötő, M0-s északi híd építésére szól majd - tette hozzá Császy. E kilenc beruházás értéke elérheti a négyszázmilliárd forintot.