Vilma
-4 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

Eldőlt az M5-ös sorsa

2004.02.10. 09:34
A gazdasági tárca két lehetséges megoldást tartalmazó javaslata alapján hétfőn eldőlt, milyen áron vezetik be március 12-én az állami matricás rendszert a főváros és Kiskunfélegyháza közti autópályán - tudta meg a Népszabadság. A döntést kedden teszik közzé.
Megszületett a döntés az M5-ös autópálya kivásárlásának módjáról - értesült a Népszabadság. A napilap szerint a gazdasági tárca hétfőre elkészült előterjesztésének mindkét változata azzal számolt, hogy a kormány az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt.-re bízza az AKA kivásárlását. Attól függetlenül azonban, hogy a tervezet A, vagy B-változata valósul meg, a kormánynak első lépésben kincstári tulajdonból az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. kezébe kell adnia az ÁAK-t.

Az egyik javaslat alapján az állam a részvények 40 százalékát veszi meg. A befektetőkkel hét végén parafált szerződéstervezet szerint a mintegy 35 milliárd forintba kerülő részvénycsomaghoz az AKA valamennyi jelenlegi tulajdonosa hozzájárul. A másik változat szerint a kormány az azonnali és teljes kivásárlásra ad felhatalmazást az ÁAK Rt.-nek. A miniszterelnök által támogatott elképzelés szerint az állami autópályákat üzemeltető cég 72 milliárd forintért vásárolhatja meg a koncessziós társaságot - írja a Népszabadság.

A napilap szerint a bejelentést a kormány kommunikációs szakértői Orbán Viktor ma délutáni országértékelő beszédéhez igazítják, azaz a döntést várhatóan már ezt megelőzően közzéteszik. A napilap értesülését az Index kérdésére a gazdasági tárca sajtóosztályán sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánták.