Viola
-6 °C
-2 °C

Nem büntetik a bliccelőket a sztrádán

2002.07.04. 10:44
A Népszabadság információi szerint a mai napig nem használható az a kamerás díjfizetést ellenőrző rendszer, amelyik a sztrádakapukat váltotta fel az autópályákon az év elején. Így a kamerák felvételei alapján egyetlen autóst sem bírságoltak még meg.
Kiépült, mégsem használható az autópályák új, kamerás felügyeleti rendszere, amely hivatalosan már január eleje óta ellenőrzi, fizettek-e az autósok a sztráda használatáért - közölte a Népszabadság. A milliárdos költséggel lebontott sztrádakapukat felváltó hálózat több százmillió forintba került, és a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala üzemelteti. A hivatal vezetője szerint a rendszer az év eleje óta hibátlanul működik, de a felvételek felhasználása nem a tárcára tartozik.

Az Állami Autópálya Rt.-nél azt közölték, hogy a társaság forgalomeltereléssel végez rajtaütésszerű ellenőrzéseket. A kamerás felügyeleti rendszerből kapott adatok alapján ugyanakkor máig egyetlen fizetési felszólítást sem adtak postára.

Technikai akadályok és alkotmányos aggályok

Mint a Nemzeti Autópálya Rt. egyik illetékesétől a lap megtudta: a kamerák felvételeinek feldolgozása valóban az Állami Autópálya Rt. feladata volna. A felvételek január óta készülnek, és a matrica nélkül közlekedő járműveket is azonosítják. A bliccelők nagy száma miatt azonban a csekkek kitöltését automatizálni kellene, az ehhez szükséges rendszer viszont máig nincs készen. További akadály az adatvédelmi ombudsman állásfoglalása, amely szerint az adatvédelmi törvénybe ütközik a járművezetők személyes adatainak - nevének, címének - kiadása az autópálya-társaság számára. Ezért - a jogosulatlan adatkezelés vádját elkerülendő - az Állami Autópálya Rt. a mai napig egyetlen autós adatát sem kérte ki a Belügyminisztériumtól.

Visszamenőleg nem büntetnek

Az Állami Autópálya Rt. egyik, neve elhallgatását kérő, illetékese ugyanakkor azt ígéri: a díjat nem fizető autósokról gyűjtött adatokat visszamenőlegesen nem fogják felhasználni. Vagyis attól senkinek sem kell majd tartania, hogy a törvény módosítása után tömegével kapja a fizetési felszólításokat. A bliccelők aránya egyébként a díjfizetéses autópályákon a kapuk elbontása óta öt-nyolc százalék között mozog, ami évente 500-800 millió forintos bevételkiesést jelent az államnak. Ez az arány az év első hónapjaiban nőtt, majd ismét csökkent.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!