Klaudia
-4 °C
2 °C

Az MFB veszi át az áthidaló sztrádahitelt?

2006.08.08. 08:22
A Pénzügyminisztérium és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) között tárgyalások kezdődtek, hogy az MFB vegye át az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) kereskedelmi bankoktól tavaszszal felvett 90 milliárd forintos áthidaló hitelét – értesült a Világgazdaság.

Erre a tervezett kötvénykibocsátás elmaradása miatt van szükség. Az ÁAK az eredetileg tavaly novemberre tervezett, 2,1 milliárd euró összegű kötvénykibocsátás – amely a következő évek autópálya-építéseinek forrása lett volna – többszöri elodázása miatt a beruházások finanszírozására kényszerült az áthidaló hitel felvételére.

Ezt a társaság a szerződéskötés további késlekedése miatt a közelmúltban szeptemberig kénytelen volt meghosszabbítani. Ráadásul ennek a kölcsönnek a fedezete a kötvénykibocsátás volt, és ebből is csak szeptember végéig tudják finanszírozni a gyorsforgalmi utak előkészítését, tervezését, építtetését.

A dolog pikantériája, hogy az Állami Számvevőszék legutóbbi jelentése szerint az autópálya-építés finanszírozásával a költségvetési feladatellátás újból megjelent a banknál.

Ennek kapcsán az ÁSZ emlékeztet arra, hogy az M3-as autópálya-beruházás pénzügyi folyamatának ellenőrzéséről korábban készült jelentésében rögzítette, hogy a költségvetésen kívüli finanszírozási konstrukció miatt nem jelennek meg teljes körűen az államháztartás alrendszereiben a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésének forrásai, kiadásai, illetve az igénybe vett forrásbevonások konszolidált pénzügyi hatásai a mindenkori költségvetési törvényben.

Az MFB hitelállományának harmadát a Nemzeti Autópálya Zrt.-nek nyújtott kölcsönök tették ki, amelyeket az idén az állam átvállal. Az állami döntésű és fedezetű ügyletek tavaly év végén az MFB hitelállományának közel felét tették ki.