Viola
-6 °C
-2 °C

Pénzhiány hátráltatja a sztrádaépítést

2002.08.23. 08:03
Nem áll a Nemzeti Autópálya Rt rendelkezésére a sztrádaépítés fedezete, ezért késedelmet szenvedhet a közbeszerzési pályázat elbírálása. A finanszírozásért felelős MFB kötvénykibocsátással kívánja fedezni a költségeket, miközben veszteségei enyhítésére közel százmilliárd forint hitelt vesz fel szeptemberben. A bank már a sztrádaépítés augusztusi költségeit is csak áthidaló hitel felvételével tudta kifizetni.
Pénzhiány miatt a jövő évre tolódhat az autópálya-építés közbeszerzési pályázatának elbírálása - értesült a Népszava. Bár a Nemzeti Autópálya Rt. (NA Rt.) már a múlt hét közepén döntött az új autópálya-szakaszok építésére kiírt közbeszerzési pályázat megjelentetéséről, az várhatóan csak pénteken jut el a Közbeszerzési Tanácshoz - írja a Népszabadság.

Értelmezési nehézségek

Bár a késedelem okaként Bodnár Zoltán, a NA Rt. vezérigazgatója a közbeszerzési törvény egyes részleteinek értelmezéséről zajló egyeztetéseket jelölte meg a Népszabadságnak, a napilap információi szerint a háttérben finanszírozási nehézségek állnak. Közbeszerzési pályázatot ugyanis csak akkor lehet kiírni, ha a beruházás finanszírozása biztosított.

Kötvénykibocsátás, hitelfelvétel

Nem rendelkezik azonban a pályaépítéshez szükséges 120 milliárd forinttal a finanszírozásért felelős Magyar Fejlesztési Bank (MFB). A Népszabadság információi szerint a bank 500 millió eurós - 125 milliárd forintos - kötvénykibocsátással fedezheti a sztrádaépítés költségeit. A kötvénykibocsátásra még az Orbán-kormány idején, a múlt évben kapott felhatalmazást az MFB.

Szóba jöhet még a hitelfelvétel is, a Népszava értesülései szerint az autópályákat az útépítéseket már a Horn-kormány idején is finanszírozó Európai Beruházási Bank (EIB) hiteléből fedezhetik. A Népszabadság információi szerint Az MFB az Európai Fejlesztési Bankkal (EBRD) folytat tárgyalásokat hitel felvételéről. A hitelfelvétel már csak azért is elkerülhetetlennek látszik, mert az MFB jelenleg is finanszírozási nehézségekkel küzd.

Százmilliárdos veszteség az MFB-nél?

A Népszabadság információi szerint ugyanis a bank már a megkezdett sztrádaépítések augusztus végéig esedékes 12 milliárd forintos kiadásait is csak áthidaló hitel felvételével tudta teljesíteni. A bank szeptember első felében 400 milliós hitelszerződést írhat alá öt bankkal - írja a lap. Az összeget a bank portfoliótisztításra, többek között a szövetkezeti üzletrészek rendezésére fordíthatja.

Lehetséges, hogy az utóbbiak felvásárlására fordított 94 milliárd forint nyolcvan százalékát is veszteségként lesz kénytelen elkönyvelni a bank. Az MFB veszteségét növelheti, hogy a folyósított százmilliárd forintnyi agrárhitelből csak 22 milliárdra kapott állami garanciát - írja a Népszabadság. A bank előző négy évében keletkezett veszteségeket 100-150 milliárd forintosra tette a napilapnak korábban adott nyilatkozatában Zdeborsky György, az MFB elnöke.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!