Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Érdeklődnek a kivitelezők

2004.10.11. 08:09
Hat épülő autópálya-szakasz szerepel a koncesszióba adandók listáján - tudta meg a Világgazdaság. A kivitelező cégek Világgazdaságnak nyilatkozó vezetőit érdeklik a kormányzati elképzelések.
A kormány tartja autópálya-építési programját, ám a költségvetés helyzete miatt kevesebbet szeretne költeni rá. Ezért a koncessziót választották. Az építtetőknek még ki nem fizetett sztrádákat koncesszióba adnák, és a befolyó tőkéből finanszíroznák a további építkezéseket. A díjakat a szerződő partnerek 2005-ben már nem is a költégvetésbe fizetnék be; az egyenesen az építő cégekhez kerülne. A partner viszont ezt követően 20-25 év alatt, rendelkezési díj formájában kapná vissza befektetett tőkéjét - és persze a hasznát is. A fentieknek megfelelően viszonylag csekély összegek szerepelnek a 2005-ös költségvetés tervezetében sztrádacélokra. Az állam jövőre egyedül az M0-sra költene még.

Mindez összecseng a tavaly elfogadott sztrádatörvénnyel. E szerint a pénzeszközökről a központi költségvetésből, az EU-támogatási alapokból, illetve magántőke bevonásával kell gondoskodni. Mértéke a jogszabály értelmében 2005-ben 327, 2006-ban 347, 2007-ben 415 milliárd forint.

Érdeklődnek

Az épülő, illetve eredményesen megpályáztatott autópályák közül összesen hat szakaszt terveznek koncesszióba adni. Ezek építése számításaink szerint 403,1 milliárd forintba kerül. A koncessziós pályázatokat a közeljövőben tervezik kiírni - tudtuk meg a Pénzügyminisztériumban. Részleteket nem árultak el. A lebonyolítás a gazdasági tárca feladata.

A kivitelezőket érdekelné az épülő pályák koncesszióba adása - derül ki nyilatkozataikból. Appelshoffer József, a Strabag Rt. igazgatóságának tagja, ágazati igazgató lapunknak elmondta, nem idegen a megoldás, hiszen az M5-ösön most is ilyen konstrukcióban dolgoznak, és a PPP-ben megvalósuló M6-osra is pályáztak. Érdeklődik, de csak a feltételrendszer pontos ismeretében tud konkrét választ adni Dunai György, a Betonút Rt. vezérigazgatója. Emlékeztetett: konzorcium tagjaként befektetők társaságában próbálkoztak az M6-os koncessziós pályázatán. A vezérigazgató szerint lehet befektetőt találni az újabb koncessziókra, de várhatóan akkor vágnának bele, ha nagyon jó üzlet ígérkezne. A Betonút alapvetően a kivitelezésben érdekelt. Dunai György egyébként a koncesszió helyett jobban el tudná képzelni a lakossági kötvénykibocsátást. A koncesszió ugyanis drága, hiszen a befektető hitelt is vesz fel, és hasznot is akar szerezni.

A Vegyépszer mindenre nyitott - mondta Tímár Gyula vezérigazgató. Elvben a koncesszió is érdekelné, és ha olyanok a feltételek, szívesen részt is vennének benne. A feltételeket azonban még nem ismerik, az ügyben senki sem kereste őket.