Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Éjféltől sztrájkolnak az osztrák vasutasok

2003.11.12. 08:21
Sztájkot kezdtek tegnap éjféltől az osztrák vasutatok, miután nem sikerült megegyezni a kormánnyal. A hétfői megbeszéléseken a kormány nem mondott le azokról az átalakítási terveiről, amelyek eredményeként az évtized végéig 12 ezer embert bocsátanak el az osztrák vasutaktól.
Az osztrák vasutasok tegnap éjféltől - meghatározatlan ideig - sztrájkot kezdtek, miután hétfőn eredménytelenül zárult a vasutas-szakszervezet és a kormány közötti újabb tárgyalási forduló. A hétfői megbeszéléseken a kormány nem mondott le azokról az átalakítási terveiről, amelyek eredményeként az évtized végéig 12 ezer embert bocsátanak el az osztrák vasutaktól.

MÁV-nak is veszteség

A szakszervezet elutasítja a kabinetnek azokat a terveit, amelyek alapján négy részvénytársasággá és öt kisebb gazdasági egységgé alakítanák át a vasutat, mert szerinte egy erős holdingba tömörített két - értékesítői és infrastrukturális hátterű - korlátolt felelősségű társasággá kellene átalakítani az osztrák vasúttársaságot.

A munkabeszüntetés zavart okoz a nemzetközi vasúti közlekedésben Magyarország és Ausztria között, mint ahogyan ez a november 4-i 12 órás figyelmeztető sztrájk idején is történt - akkor a Magyarországról induló nemzetközi személyszállító szerelvények a határig közlekedtek. Egy esetleges elhúzódó újabb munkabeszüntetés viszont már minden bizonnyal érzékelhető bevételkiesést okozna a magyar vasútnak is, a kerülő útvonal választása pedig tetemes költséget jelentene a MÁV-nak.

Az osztrákok sztrájkja azért is érzékenyen érinti a MÁV-ot, mert a nyugat-európai vasúti áruforgalom 35-40 százaléka Ausztria felé hagyja el Magyarországot. Várhatóan nem okoz fennakadást a győri Audi Hungaria Motor Kft.-nek az osztrák vasutasok sztrájkja, miután a cég már az előzetes értesülései alapján pénteken elkezdte e felkészülést az ennek kapcsán várható helyzetre, s a győri cég megtalálta az alternatív megoldásokat. Lőre Péter, az Audi Hungaria Motor kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta, hetente 28 olyan vonatpár közlekedik - részben osztrák szakaszon - Németország és Magyarország között, amely a cégnek szállít alkatrészeket, illetve autókat.