Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Késések a reptéri sztrájk miatt

2005.07.29. 13:53
Nem tudtak megegyezni a repülőtéri dolgozók egy részét tömörítő Légiforgalmi Dolgozók Független Szakszervezte és a repülőteret üzemeltető Budapest Airport, ezért a szakszervezet négyórás sztrájkot hirdetett péntek délutánra, az egyik legforgalmasabb időszakra.
Négyórás sztrájkot tart péntek délután a Ferihegyen a Légiforgalmi Dolgozók Független Szakszervezte. A sztrájk 13 járatot érint, a Budapest Airport úgy tájékoztatott, hogy kisebb késés várható az easyJet, WizzAir, SkyEurope, Luxair, British Airways, Travel Service, SN Brussels, Turkish Airlines és easyJet-Swiss járatainál. A Malév menetrendszerinti járatait nem érinti a sztrájk. A Budapest Airport 25 szabadságon lévő dolgozót hívott be dolgozni, így kisebb csúszások lesznek.

A szakszervezet és a Budapest Airport nem jutott megállapodásra a bérekről és egyéb kiegészítő juttatásokról, ezért a földi kiszolgálókat, repülőgépszerelőket, műszaki eszközök kezelőit, poggyásztartókat és fedélzeti karbantartókat tömörítő szakszervezet a munkabeszüntetés mellett döntött. A szakszervezett emellett sérelmezi az általa tapasztalt munkáltatói érdektelenséget is a tárgyalásoknál, de ennek ellenére készek a megegyezésre.

Ingyenjegyet kapnak

Az ÁPV Rt. elnökének meghívására a Budapest Airport Rt. munkavállalóinak valamennyi érdekképviselete részt vett a tulajdonos székházában tartott csütörtöki megbeszélésen. A Budapest Airport közleménye szerint az érdekképviseletek a repülőtér üzemeltetőinek javaslatait jó kiindulási alapnak tekintették, és további javaslatokkal kívánják kiegészíteni a javaslat-csomagot. Az érdekképviseletek elfogadhatónak tartják az újabb 3,4 százalékos bérfejlesztést, így a tavaszi 6,6 százalékkal együtt 10 százalékos lehet a bérnövekedés. E mellett pozitívan fogadták a már bejelentett béren kívüli juttatások összegének megemelését is.

Elfogadnák a Budapest Airport másik javaslatát is, mely szerint 57 ezer forint üdülési hozzájárulás illetné meg a dolgozókat. Ezen kívül a Kollektív szerződést is 3 évvel hosszabbítaná meg az üzemeltető. A tárgyalásokat augusztus 9-én folytatják az érintettek.

Kellemetlen csúszások

A WizzAirt igen kellemetlenül érinti a sztrájk, nyolc járatuk csúszik emiatt, köztük a londoni három órás késéssel tud csak elindulni - nyilatkozta az Indexnek Kázmér Natasa, a légitársaság kommunikációs igazgatója. A légitársaság nyolc járatát érinti a sztrájk, mert a társaság gépei több utat is megtesznek egy nap. Így a késés tolódik a többi útra is, pénteken két lengyelországi járat is csúszik. A gépek egyébként tele vannak, hiszen a nyaralási szezon kellős közepén vagyunk.