Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A magyar légiirányítók is sztrájkolnak 19-én

2002.06.14. 13:35
A magyar légiirányítók is csatlakoznak az európai légiforgalmi irányítók szakszervezeteinek június 19-re meghirdetett munkabeszüntetéséhez, amennyiben az Európai Unió nem fogadja el a gazdasági versenyhelyzet lehetőségének kiiktatására tett érdekképviseleti javaslatot, az egységes európai légtérrel kapcsolatos jogszabály-tervezetből.
Balgh Csongor a Légiforgalmi Irányítók Független Szakszervezete (LIFSZ) az Index kérdésére elmondta: az új európai jogszabály lehetővé tenné, hogy a légiirányításba magáncégek is beszálljanak, és így elképzelhető, hogy bizonyos esetekben a biztonság helyett a hatékonyság vagy a költségcsökkentés válna a legfontosabb szemponttá, ami a szakszervezetek szerint ezen a területen megengedhetetlen. A szakszervezetek a sztrájkkal azt szeretnék elérni, hogy a törvényalkotás során az ő véleményüket is hallgassák meg.

Nem csak szolidaritás

Balogh elmondta: azért csatlakoztak a sztrájkhoz, mert a LIFSZ is tagja a munkabeszüntetést meghirdető ATC EUC-nek. "Magyarország nemsokára az belép az EU-ba, ezért nekünk sem mindegy, hogy ott milyen jogszabályok születnek" - tette hozzá.

Nem lesz komoly fennakadás

Szolidaritási sztrájkjuk miatt szerdán 19.30 és 21.30 óra között fennakadások várhatók a Ferihegyi repülőtér forgalmában - közölte az MTI. A Budapest Airport tájékoztatása szerint a demonstráció nem okoz jelentős fennakadást a forgalomban, összesen 13 érkező és 14 induló járatot érint. Hozzáteszik: a minimális szolgáltatásról szóló megállapodás alapján óránként nyolc légi jármű irányítása lehetséges.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!